kayhan.ir

کد خبر: ۶۵۹۶۹
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۶

اقتصاد در آینه رسانه‌ها.


 لغو تحریم‌ها نمي‌تواند اقتصاد كشور را از ركود خارج كند!
اعتماد
همان طور که انتظار می‌رفت، رسانه‌های حامی دولت که تا پیش از اجرای برجام، از گشایش‌های اقتصادی در دوران پسابرجام سخن می‌گفتند، با شروع مرحله اجرایی توافق هسته‌ای و فرارسیدن موعد عمل به وعده‌ها، سعی کردند انتظاراتی که خود ساخته بودند را تعدیل کنند. روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد در این باره نوشت:‌ برجام و انتظارات اقتصادي كه اميد مي‌رود پس از اجراي آن به تحقق بپيوندد در شرايط كنوني به‌شدت متاثر از كاهش شديد قيمت نفت است و جنگ سرد كشورها براي سهم توليد نفت در اوپك به گونه‌اي پيش رفته است كه تحقق انتظارات مثبت اقتصادي براي برجام كمرنگ شده و دستاوردهاي ارزشمند دولت اعتدال در رسيدن به مرحله حذف كامل تحريم‌هاي اقتصادي و تاييد صلح‌آميز بودن فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران توسط آژانس بين‌المللي نيز نمي‌تواند اقتصاد كشور را از ركود خارج كند.
برخلاف آنچه آمارها افزايش حجم نقدينگي را در اقتصاد به دليل اصلاح ثبت آمارها، نشان مي‌دهد در شرايط كنوني اقتصاد ايران گردش پايين نقدينگي و عدم تامين مالي پروژه‌هاي عمراني يكي از نقاط آسيب‌پذير اقتصاد كشور است كه جز با افزايش درآمدهاي مالياتي و در كنار آن بهبود قيمت نفت برطرف نمي‌شود. آسيب‌پذيري ناشي از كاهش درآمدهاي ارزي و كاهش سهم فروش نفت، موجب تعميق ركود اقتصادي شد كه براي اين منظور دولت بايد قراردادهاي فروش و مذاكرات در خصوص سهم فروش نفت ايران در اوپك را ترميم و تعديل كند. اقتصاد امروز ايران، بيشتر از هر زمان ديگري متاثر از مسائل سياستي كلان است و در وهله‌هاي بعدي متاثر از شرايط سياستگذاري اقتصادي دولت است.

اثر لغو تحریم‌ها صرفا هیجانی است!
جهان صنعت
این روزنامه حامی دولت هم نسبت به خوشبینی به آثار لغو تحریم‌ها گزارش داد: اگر دولت باز هم بخواهد با روند قبلی و بدون برنامه، اقتصاد پس از تحریم را همچون سال‌های گذشته مدیریت کند، ایران در خوشبینانه‌ترین حالت به اقتصاد 10 سال قبل برمی‌گردد و خبری از بهبود وضعیت اقتصادی نخواهد بود.
چشم امید فعالان اقتصادی به سیاست‌هایی دوخته شده که قرار است بعد از تحریم‌ها اتفاق بیفتد اما همه می‌دانند که باز شدن قفل تحریم‌ها به خودی خود، گرهی از کار اقتصاد باز نخواهد کرد.
پیش از این، بسیاری از اقتصاددانان و فعالان اقتصادی گفته بودند با برداشته شدن تحریم‌ها تنها ۳۰ درصد از مشکلات اقتصاد ایران حل خواهد شد و کلید گشایش ۷۰ درصد مابقی به دست سیاستگذاران و برنامه‌ریزانی است که کلیددار قوه مجریه شده‌اند. آنها هستند که باید این بار خودی نشان دهند. کارشناسان بر این باورند که مشکل اقتصاد ایران آنقدر عمیق است که به این راحتی‌ها حل نخواهد شد.
به هرحال تحریم‌ها هم اثرات خود را بر بخشی از اقتصاد ایران همچون هزینه مبادلات پولی و بانکی، تامین مالی خارجی، ورود سرمایه‌گذاران خارجی و مواردی از این دست گذاشته است و اکنون که قرار است این تحریم‌ها برداشته شود، شاید بیش از آنکه به واقعیت شکوفایی اقتصادی و الزامات و پیش‌شرط‌های آن توجه شود، این آثار هیجانی و روانی هستند که جو را حداقل برای چند هفته‌ای به دست خواهند گرفت و صحنه‌گردان اقتصاد ایران پس از تحریم هستند.
هر چقدر مسئولان دولتی با ذوق‌زدگی و خوشحالی از آثار لغو تحریم‌ها در اقتصاد ایران می‌گویند، این فعالان اقتصادی هستند که معتقدند آثار کوتاه‌مدت برداشته شدن تحریم‌ها تنها معطوف به آثار هیجانی و روانی خواهد بود. در این میان آنها تلاش می‌کنند واقع‌بینانه با موضوع لغو تحریم‌ها برخورد کنند.

ورود کالاهای آمریکایی با کدام مجوز؟
جام جم
جام جم نسبت به واردات کالاهای آمریکایی هشدار داد:‌ نگرانی‌های افزایش واردات کالاها و همچنین ایجاد زمینه نفوذ دوباره دشمنان انقلاب اسلامی به صورتی بوده که مقام معظم رهبری چند ماه پیش در نامه‌ اجرای برجام خطاب به رئیس‌جمهور واردات هرگونه مواد مصرفی از آمریکا را ممنوع اعلام کردند. این فرمایش مقام معظم رهبری در نهایت به بخشنامه‌ای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تبدیل و به تمام ارگان‌ها و نهادهای وابسته ابلاغ شد.
متعاقبا سازمان توسعه تجارت نیز لیستی از کالاهای ممنوعه وارداتی از آمریکا منتشر کرد که در آن اجناس لوکس و مصرفی سطح پایین دیده می‌شد. با این حال چند روز پیش، انتشار خبر صدور مجوز واردات یک خودروی آمریکایی از سوی دستگاه‌های دولتی و دفاع مسئولان از این مجوز با این استدلال که خودرو کالای مصرفی نیست، نشان داد که موضوع مدیریت واردات از آمریکا نیازمند عزمی جدی‌تر است. مطمئنا برندهای مشهور خودروسازی آمریکایی، در مسئله نفوذ بسیار اثرگذارتر از اجناس مصرفی مثل آدامس، سیگار برگ، خمیر و نخ دندان و... است که در لیست سیاه دولت قرار گرفته‌اند.
اما اگر از تمام نام‌ها و کاربرد کالاهای ممنوعه بگذریم و صرفا برای بررسی موضوع با ذره‌بینی دقیق به تمام زوایای تاکیدات مقام معظم رهبری توجه داشته باشیم می‌بینیم در ابلاغ دستورالعمل یاد شده کمی تعجیل صورت گرفته و تقریبا انجام هرگونه کار کارشناسی در این زمینه از یادها رفته، چون در پاره‌ای از موارد باید طبق فرموده مقام معظم رهبری با هوشمندی عمل کرده و با در نظر گرفتن منافع ملی در این زمینه گام برداشته می‌شد...
آل‌اسحاق افزود: مهم‌ترین نکته که در فرمایشات مقام معظم رهبری باید به آن خوب دقت داشته باشیم مربوط به امر نفوذ است، چون وقتی به پیشینه ارتباط تجاری و سیاسی این کشور با ایران نگاه می‌کنیم باید از خود بپرسیم چطور شد که امروز آمریکا به یکباره برای ایجاد تجارت با ایران ابراز علاقه کرده است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش باید خوب دقت کنیم و ببینیم آیا در پوشش ارتباط تجاری، آمریکا اهداف دیگری را دنبال می‌کند یا این‌که قرار است ارتباط سالم و مشخصی در زمینه تجاری براساس منافع ملی دو کشور شکل بگیرد؟
بهروز نعمتی، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون صنایع نیز درباره فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی از آمریکا به جام‌جم گفت: مسئولان برای این‌که بتوانند دقیق سیاستگذاری کنند بهتر است کاملا واضح و بدون هرگونه حاشیه فهرست کامل و دقیقی از اقلام ممنوع یا مجاز اعلام کنند تا بتوانیم درباره آن خوب برنامه‌ریزی کنیم نه این‌که با یک دستورالعمل کلی هم بخش خصوصی را دچار سردرگمی کنیم و هم خود مسئولان اجرای این دستورالعمل را نادیده بگیرند...
نعمتی موضوع برندهای آمریکایی مثل مک‌دونالد یا کی اف سی را نمادهایی از صهیونیسم دانست و افزود: در مورد این‌گونه کالاها اصلا جای بحث نیست و همه می‌دانیم که این نمادها عاملی برای نفوذ در کشورها هستند به‌طوری که تاریخ ثابت کرده است. بنابراین نه‌تنها این کالاها برای ورود به ایران ضرورتی ندارند بلکه باید مسئولان با جدیت کامل نسبت به هرگونه حضور این نمونه‌ها به‌شدت برخورد کنند و از هرگونه کوتاهی خودداری کنند چون خلأ‌های قانونی در این زمینه می‌تواند در نهایت به زیان انقلاب اسلامی و اقتصاد کشورمان ختم شود.