واشنگتنپست: عربستان به وضوح احساس شکنندگی و سرگردانی میکند(خبر ویژه)
حکومت عربستان با اعدامهای اخیر سعی میکند فضای داخلی را سرکوب کند و بر شکستهای منطقهای سرپوش بگذارد. این کار فرافکنی برای انحراف افکار عمومی است.
مارک لینچ استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه جرج واشنگتن در روزنامه واشنگتنپست نوشت: با تنش اخیر میان عربستان و ایران، روند مذاکرات صلح سوریه مانند قبل پیش نخواهد رفت. اما چرا عربستان زمان فعلی را برای سرکوب جریانهای شیعی و تشدید درگیریهای فرقهای در داخل و منطقه انتخاب کرد؟ دولت سعودی از خطوط قرمز در کنترل شیعیان مخالف در عربستان عبور کرد. فرقهگرایی امروز برای عربستان نوعی بازی شطرنج در سیاست منطقه و همچنین راهی برای کنترل فضای سیاست داخلی خود سعودی است. تشدید دعواهای فرقهای، نوعی واکنش ریاض است به آن چه قوت و ضعف خود میپندارد؛ ترکیبی خطرناک از تهدیدها و فرصتها.
وی میافزاید: عربستان حتی در قبال رقبایی مانند ترکیه و قطر که شکستهایی را متحمل شدهاند، به وضوح احساس شکنندگی و آسیبپذیری میکند و در سرگردانی به سر میبرد. برای یافتن پاسخی به چالشهای سیاسی داخلی، از جمله نبرد بین بازیگران داخلی برای جانشینی ملک سلمان، پایین آمدن قیمت جهانی نفتخام و کسری بودجه بیسابقه در عربستان، به نظر میرسد که رژیم این کشور راه فرافکنی به سیاست خارجی را برگزیده است.
واشنگتنپست از «سیاست خارجی شکست خورده عربستان» خبر داده و میافزاید: درگیریهای تازه با ایران، هدف منحرف کردن اذهان مخاطبان منطقهای و داخلی از شکست آشکار سیاستهای خارجی عربستان را نیز دنبال میکند. سیاست حمایت از شورشیان مخالف بشار اسد در سوریه با وجود هزینه انسانی بالا، نتوانست رژیم اسد را سرنگون کند مداخله عربستان و کشورهای حامی در یمن نیز به طور گستردهای، یک شکست استراتژیک محسوب میشود و با وجود هزینههای انسانی بالا به هدف خود نرسیده است. در چنین شرایطی، تشدید اختلافها با ایران در فضای عمومی منطقه میتواند نگاهها را از عربستان منحرف کند.
عربستان فشار رهبری کشورهای سنی منطقه را هم حس میکند؛ اما در اینجا تشدید درگیری با ایران لزوما قدرت عربستان را نسبت به سایر رقبا برای رهبری کشورهای سنی، مستحکم نمیکند. دیپلماسی عربستان مشتاق است که رهبری این کشور بر کشورهای سنی منطقه را تحکیم کند. ریاض به تازگی با هیاهوی بسیار «ائتلاف اسلامی» علیه تروریسم را تبلیغ کرد و ائتلاف جنگ یمن را به عنوان یک مدل برای اقدام جمعی کشورهای عرب معرفی کرد. اما نفوذ قدرت عربستان در منطقه محدودیتهای خود را دارد. قطر و ترکیه همچنان رقبای جدی عربستان سعودی برای رهبری کشورهای سنی هستند. فراتر از بحرین، بعید است که سایر اعضای شورای همکاری خلیجفارس، در قطع روابط با ایران، به عربستان تاسی کنند، حتی امارات.