kayhan.ir

کد خبر: ۶۴۴۲۷
تاریخ انتشار : ۰۹ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۷
همزمان با تاکید بر حفظ زیرساخت تحریم‌ها صورت گرفت

ذوق زدگی کاخ سفید از خروج ذخایر استراتژیک اورانیوم ایران

همزمان با تاکید مقامات آمریکایی مبنی بر حفظ زیرساخت تحریم‌های ضد ایرانی، کاخ سفید از خروج 11 هزارکیلوگرم از ذخایر استراتژیک اورانیوم ابراز خرسندی کرد.


«ماری هارف» مشاور رسانه‌ای وزیر خارجه آمریکا با اشاره به خروج ذخایر استراتژیک اورانیوم ایران گفت: ایران به لطف توافق هسته‌ای، اورانیوم ندارد.
انتقال ذخایر اورانیوم
 نقطه‌ای بی‌بازگشت
در همین حال، «کلسی دونپورت» مدیر منع اشاعه انجمن کنترل تسلیحات آمریکا گفت: انتقال ذخایر اورانیوم از ایران، نقطه‌ای بی‌بازگشت است.
دونپورت افزود: ایران می‌تواند سانتریفیوژهایی را که برچیده، بار دیگر نصب کند، اما اورانیوم دیگر از دسترس این کشور خارج شده است.
به گزارش فارس، «دیوید آلبرایت» بنیانگذار موسسه علم و امنیت بین‌الملل نیز با اشاره به این موضوع گفت: بسیاری از کارشناسان امنیتی نسبت به اینکه ایران حاضر شود ذخایر اورانیوم خود را از کشور خارج کند، تردید داشتند. بنابراین در حال حاضر این اتفاق یک دستاورد بسیار کامل است.
فارین پالیسی نیز در گزارشی نوشت: یک مقام ارشد دولت آمریکا تاکید کرد که خروج اورانیوم از ایران در مقایسه با دیگر اقدامات صورت‌گرفته، از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است.
در ادامه گزارش آمده است: ایران احتمالا تا اواخر ژانویه دیگر تعهدات خود از جمله کاهش شمار سانتریفیوژها به 6000 دستگاه، خارج کردن قلب رآکتور اراک و افزایش نظارت بین‌المللی را اجرایی می‌کند.
اما در طرف مقابل خشم کنگره از آزمایش موشک‌های بالستیک ایران به عنوان یک چالش در مسیر اجرای توافق هسته‌ای به شمار می‌رود.
فارین پالیسی تاکید کرد: یک مقام آمریکایی تصریح کرد که واشنگتن خارج از تحریم‌های هسته‌ای، مجموعه‌ای از ابزارهای چندجانبه و یکجانبه را برای مقابله با ایران در اختیار دارد.
نگرانی شرکت‌های اروپایی از تحریم‌های غیرهسته‌ای
در همین حال بسیاری از شرکت‌های اروپایی نگران آن هستند که حتی پس از توافق، باقی ماندن تحریم‌های غیرهسته‌ای تجارت با ایران را برای آن‌ها دردسرساز کند.
پایگاه خبری تحلیلی «چشم خاورمیانه» (middle east eye) با اشاره به این موضوع نوشت: اقدام آمریکا در تصویب قانون محدود کردن سفر به ایران، صنعت نوپای گردشگری و روابط تجاری احیا شده ایران با جامعه جهانی را دچار خاموشی می‌کند.
در ادامه گزارش آمده است: مشخصا شهروندان 38 کشور شامل شده در قانون لغو ویزای آمریکا که برخی از آنها همکاران تجاری بزرگ ایران هستند، ترجیح خواهند داد بدون مانع به آمریکا سفر کنند تا اینکه بخواهند خطر سفر به ایران را برای سرمایه‌گذاری آنهم در این دوران پرتنش به جان بخرند.
باید گفت که تصمیم قانونگذاران آمریکا بسیار غیرسازنده بود و با بند 29 برجام که تصریح می‌کند آمریکا باید از هر اقدامی که عادی‌سازی تجارت با ایران را متاثر کند اجتناب ورزد در تضاد است.
خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی نوشت: «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس با انتشار بیانیه‌ای از انتقال ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به خارج از کشور استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، «فرانک والتر اشتاین‌مایر»، وزیر خارجه آلمان نیز از انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به روسیه استقبال کرد و آن را گامی مهم نامید.
هماهنگی کاخ سفید و کنگره در حفظ زیرساخت تحریم‌ها
گفتنی است خروج اورانیوم ایران در حالی صادر شده که دولت آمریکا و کنگره این کشور اخیراً با هدف حفظ زیرساخت تحریم‌ها، اقدامات خصمانه علیه ایران را شدت بخشیده‌اند.
مصوبه جدید کنگره آمریکا که به امضای «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری این کشور رسید، با ایجاد محدودیت تردد برای سفرکنندگان به ایران نقض دست‌کم یکی از بندهای «برجام» است.
در حالی که دولت آمریکا در روزهای اخیر در اقداماتی فریبکارانه و نمایشی تا اندازه‌ای تلاش کرده از این مصوبه فاصله بگیرد رهبران کنگره تأکید می‌کنند قانون مورد نظر با مشورت‌های قبلی میان کاخ سفید و کنگره تهیه شده است.
اقدامات کنگره
 مهر تاییدی بر غیرقابل اعتماد بودن آمریکا
پایگاه خبری المانیتور در گزارشی نوشت: اقدامات اخیر کنگره آمریکا، دیدگاه‌های جریان‌های مظنون به رابطه به آمریکا در داخل ایران را تأیید کرده و آن را تقویت می‌کند.
در ادامه گزارش آمده است: توافق هسته‌ای امضا شده بین ایران و گروه 1+5، در میان عده‌ای در ایران، شاهدی از نتایج مثبت گفت‌وگو میان آمریکا و ایران دیده شد.
با این وجود، این خط فکری، در پرتو مجموعه اقدامات اخیر آمریکا - از جمله رأی کنگره به قانون محدودیت تردد به آمریکا برای سفرکنندگان به ایران - در حال تغییر است.
در واقع، بسیاری در ایران به این نتیجه رسیده‌اند که ایالات متحده فارغ از اقدامات یا بیانات جمهوری اسلامی خصومت با ایران را ادامه خواهد داد.
 بنابراین، اجماع جدیدی در حال شکل گرفتن است - اما این بار علیه ایالات متحده.
تقریباً تمامی طیف‌های سیاسی در ایران، تغییرات جدید در برنامه معافیت از روادید آمریکا را مغایر با برجام می‌دانند.
اقدامات اخیر مقام‌های آمریکا، هنگامی که در بستری تاریخی مورد بررسی قرار می‌گیرد، حاوی معانی مهم‌تری است.
مذاکره مقامات ایران با آمریکا در سال 2001 درباره آینده افغانستان در کنفرانس «بن» آلمان، و پس از آن سخنرانی «جورج دبلیو بوش»، رئیس‌جمهور وقت آمریکا که ایران را محور شرارت خواند یکی از نمونه‌های تاریخی رفتار دولت واشنگتن در قبال ایران، ذکر شده که ظن خصومت‌ورزی‌های این کشور را تقویت می‌کند.
المانیتور در پایان گزارش تصریح کرد: رهبر ایران پیش از این تاکید کرده بودند که «دشمنىِ دشمنان ما به‌خاطر این است که نظام جمهورى اسلامى در مقابل نظام سلطه ایستاده است؛ در مقابل عادت بدِ تقسیم دنیا به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر ایستاده است؛ بقیه‌ چیزها بهانه است. امروز بهانه، مسئله‌ هسته‌اى است؛ یک روز بهانه، حقوق بشر است؛ یک روز بهانه، یک چیز دیگر است. آنها می‌خواهند نظام جمهورى اسلامى را از ایستادگى در مقابل قلدرها و گردن‌کلفت‌ها و باج‌بگیرها و زورگویان عالم منصرف کنند».
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: شرکت‌های خارجی بسیاری هستند که در انتظار ورود به بازارهای تجاری ایران به سر می‌برند؛ اما هیچ‌کدام از آینده فعالیت اقتصادی خود در این کشور اطمینان ندارند.
وال استریت ژورنال تاکید کرد: بدون شک مقامات آمریکایی سعی می‌کنند سایه‌ای از تحریم‌ها را بر اقتصاد ایران حفظ کنند.