18 سال انتظار برای یک طرح(گزارش از دور و نزدیک)
بهرغم گذشت 18 سال از کلنگزنی طرح «نفلین سینیت» سراب و وعده سه وزیر صنعت برای اتمام آن هنوز خبری از تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه صنعتی نیست.
در برنامه چهارم توسعه پیشبینی شده بود بیش از 1/2 میلیون تن آلومینیوم در کشور تولید و از واردات آن کاسته شود که این امر مسئولان و معدنکاران را به فکر کشف و استخراج پودر آلومینا و نفلین سینیت در کشور و همچنین تولید آلومینیوم انداخت. تا اینکه معدن بزرگ سراب با ظرفیت 6 میلیارد تن نفلین سینیت در آذربایجانشرقی کشف شد و مسئولان صنعتی دولت وقت کلنگ احداث کارخانهای را در کنار این معدن به زمین زدند تا هم میزانی از پودر آلومینای مورد نیاز برای تولید فلز آلومینیوم تامین شود و هم باعث ایجاد اشتغال پایدار در منطقه شود.
بالاخره بعد از کش و قوسهای فراوان کلنگ طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب در سال 1376 و زمان دولت هفتم به زمین زده شد. سالها گذشت و زیرساختهای اندکی در این منطقه ایجاد شد ولی هرگز این طرح به نتیجه نرسید.
با تغییر یافتن دولتها وزیران صنعت و معدن در سفرهای خود به آذربایجانشرقی قول اتمام این طرح را تا پایان عمر دولت میدادند تا جایی که سه وزیر به این منطقه آمدند و وعدههایی برای اتمام این طرح داده شد ولی همچنان مردم در انتظار تحقق این وعدهها هستند.
هماکنون و بعد از گذشت 18 سال هنوز خبری از اتمام این پروژه نیست و مردم منطقه منتظر بهرهبرداری از این طرح و ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان هستند. طرح نفلین سینیت سراب با هدف تولید 200 هزار تن آلومینا در سال و تولید محصولات جانبی همچون سیمان سالهاست آغاز شده ولی هنوز به پایان نرسیده است.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانشرقی در این خصوص میگوید: آذربایجانشرقی یکی از استانهای با ظرفیت بالای معدنی در کشور است تا جایی که این استان شش میلیون تن ذخیره آلومینا دارد که در دل معادن سراب نهفته است.
حسین نجاتی با تاکید بر اهمیت اتمام طرح «نفلین سینیت» سراب میافزاید: با استخراج پودر آلومینا در این پروژه میتوان آلومینیوم تولید و همچنین میتوان با اتمام این طرح برای سه هزار نفر از مردم منطقه فرصت شغلی ایجاد کرد.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانشرقی سپس با تاکید بر اینکه نفلین سینیت به علت ارزش فوقالعادهای که در صنعت دارد مورد توجه کشورهای صنعتی دنیا است، وی به مناقصه بینالمللی واگذاری این طرح اشاره کرده و میگوید: طبق قولی که معاون وزیر صنعت داده تا پایان امسال مناقصه بینالمللی واگذاری این طرح به ارزش بالای 300 میلیون یورو برگزار خواهد شد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه مردم سراب بیش از 18 سال است چشم انتظار اتمام این طرح قدیمی و نیمهتمام هستند، میگوید: بهرهبرداری از این طرح میتواند بیش از 3 هزار فرصتهای شغلی بسیاری برای جوانان آذربایجان شرقی ایجاد کرده و شاهد توسعه و تحول سراب بود.
مهناز بهمنی سپس به میزان واردات پودر آلومینا اشاره میکند و با تاکید بر اینکه ایران یکی از واردکنندگان بزرگ پودر آلومینا در دنیا به شمار میرود، ادامه میدهد: 50 درصد آلومینای مورد نیاز داخل از کشورهای خارجی تامین میشود و نیاز است با نتیجه به این موضوع، سرعت اجرایی پروژه نفلین سینیت سراب را افزایش داد.
نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی سپس به زیرساختهای این طرح اشاره میکند و میگوید: زیرساختهای «نفلین سینیت» سراب 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
بهمنی با بیان اینکه در سه سال اخیر میزان پیشرفت فیزیکی زیرساختهای این طرح 52 درصد افزایش یافته است، ادامه میدهد: برای این پروژه در سال جاری 500 میلیارد ریال اعتبار جذب کردهایم و قراردادی نیز با شرکت آلمانی برای انتقال دانش فنی تولید آلومینا منعقد کردیم که قسطهای اول و دوم آن نیز پرداخت شده است.
وی سپس با اشاره به سفر اخیر معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به این منطقه و بازدید از طرح نفلین سینیت سراب میافزاید: در این بازدید قول داده شد تا بعد از پایان مناقصه و مشخص شدن پیمانکار از اوایل سال آینده عملیات اجرایی این پروژه آغاز شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی سپس میگوید: معاون وزیر در این دیدارها وعدهای نیز از اتمام پروژه قدیمی نفلین سینیت سراب تا پایان دولت داد که امیدواریم این وعده بالاخره محقق شود.
مجری طرح نفلین سینیت سراب نیز در خصوص زیرساختهای انجام شده در این پروژه میگوید: گاز این طرح به عنوان زیرساخت اصلی تامین شده و گازرسانی به واحدها صورت گرفته و همچنین تامین آب این پروژه نیز پیشرفت خوبی دارد و 90 درصد کار جلو رفته است.
محمدجعفر عظمایی با اشاره به اینکه برق 220 کیلو ولتی این پروژه نیز در حال انجام است و بیش از 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، ادامه میدهد: 310 میلیارد ریال نیز برای این امر اعتبار هزینه شده است.
وی سپس به مخزن 30 هزار متر مکعبی نفلین سینیت اشاره و از آن بهعنوان یک زیرساخت اساسی یاد میکند و میافزاید: اگر اعتبارات 75 میلیارد ریالی مورد نیاز برای این مخازن تامین شود تا پایان سال 95 به بهرهبرداری میرسد.
عظمایی به قرارداد انتقال دانش تولید آلومینا از طرف شرکت آلمانی نیز اشاره میکند و میگوید: ارزش این قرارداد 10 هزار میلیارد یورو است که با انتقال دانش تولید به زودی شاهد برگزاری مناقصه بینالمللی این طرح خواهیم بود.
آخرین وعدهای که در خصوص طرح نفلین سینیت سراب به مردم داده شد از زبان کرباسیان معاون وزیر صنعت بود که وی پایان دولت یازدهم را زمان بهرهبرداری و اتمام این طرح ذکر کرده بود که امیدواریم این دیگر آخرین وعدهای باشد که از زبان مسئولان در خصوص اتمام این پروژه قدیمی و صنعتی آذربایجانشرقی گفته میشود.