استاد دانشگاه:
ایران پنجمین تولیدکننده قزلآلا ولی بزرگترین واردکننده تخم ماهی است
یک عضو هیئت علمی دانشگاه گرگان گفت: با وجودی که ایران پنجمین تولیدکننده قزلآلا است ولی بزرگترین واردکننده تخم ماهی است.
عباسعلی حاجیبیگلو که دارای مدرک دکتری شیلات است درباره وضعیت پرورش ماهی قزلآلا در کشور میگوید: «ایران در حال حاضر پنجمین تولیدکننده ماهی قزلآلا در جهان است و از این حیث وضعیت خوبی داریم. مصرف این ماهی نیز جای خود را در سفره مردم باز کرده و با ذائقه ایرانی سازگار است. اما در نقطه مقابل ما با واردات 2 میلیارد تخم چشم زده در سال بزرگترین واردکننده تخمماهی چشم زده در جهان هستیم. اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و آمریکا تأمینکنندگان نیاز ایران به تخم ماهی چشم زده هستند.»
غربیها تخمماهی عقیم و بعضاً بیمار به ما میفروشند
او میافزاید: «تخمهای چشم زدهای که کشورهای اروپایی و غربی به ما صادر میکنند عقیم و غیرقابل باروری هستند. ما بعد از پروار کردن این ماهیها و مصرف آن در کشور دوباره مجبور هستیم از خارج این تخمها را وارد کنیم. هدف آنها این است که ما همواره در تولید ماهی قزلآلا وابسته به آنها باشیم تا منافعشان تأمین شود. تعجبی هم ندارد، غربیها عاشق چشم و ابروی ما نیستند و فقط به سود خودشان فکر میکنند. این میزان وابستگی به کشورهای غربی بدون شک در تناقض با اقتصاد مقاومتی و امنیت غذایی ماست».
عضو هیئت علمی دانشگاه گرگان درباره خطر واردات تخم چشم زده از کشورهای غربی، خاطرنشان میکند: «تخمهای چشمزدهای که از فرانسه، ایتالیا و آمریکا وارد میشوند بعضاً دچار بیماریهایی هستند که برای سلامتی مردم مضر است. خارجیها به راحتی میتوانند سلامت مردم ما را به خطر بیاندازند و این جای تأسف دارد. ضمن اینکه واردات تخم چشم زده باعث افزایش قیمت تمام شده ماهی قزلآلا میشود و حاشیه سود تولیدکنندگان کشورمان را محدود میکند. اگر روزی واردات تخم چشم زده متوقف شود، چیزی از تولید قزلآ لای کشور باقی نمیماند.»
تصمیم گرفتیم از وابستگی کشور به واردات تخم تریپلویید بکاهیم
حاجی بیگلو با وجود عضویت در هیئت علمی دانشگاه و استغنای مالی، خودش دست به کار شده و وارد عرصه پرورش ماهی قزلآلا شده است. او در این باره میگوید: «نمیخواستم استفاده از تحصیلاتم در رشته شیلات محدود به کلاس درس و پای تخته محدود بماند. علاقهمند بودم در عمل و در عرصه تولید از آموختههایم در رشته شیلات بهره بگیریم. به همین خاطر با کمک بسیج سازندگی استخری به مساحت 3 هزار متر برای پرورش ماهی قزلآلا راهاندازی کردم. در سال سه دوره پرورش ماهی داریم و در هر دوره 20 هزار قطعه ماهی قزلآلا به بازار ارائه میکنیم.»
این فعال اقتصاد مقاومتی میافزاید: «در ابتدا فعالیت تولیدی ما محدود به پروار کردن بچه ماهیهای قزلآلا بود تا اینکه به همراه همکارانم تصمیم گرفتیم در حد توان از وابستگی کشور به واردات تخم تریپلویید بکاهیم و خودمان تخم چشم زده را حتی با کیفیتی بهتر تولید کنیم. درحال حاضر نیاز مزرعه خودمان به تخم چشمزده را به طور کامل تأمین میکنیم و بینیاز از خرید تخم چشم زده هستیم. برای تأمین نیاز سالانه 2 میلیاردی کشور به تخم چشم زده دولت باید سرمایهگذاری کند و تکنولوژی موردنیاز را در همه نقاط کشور گسترش دهد. ما در روستا به تکنولوژی تولید تخم چشم زده رسیدیم، حالا نوبت دولت است که آن را گسترش دهد، میتوانیم کاری کنیم صادرکنندگان فرانسوی، امریکایی و ایتالیایی انگشت به دهان بمانند.»
درآمد 300 میلیونی عضو هیئت علمی دانشگاه از پرورش ماهی
عضو هیئت علمی دانشگاه گرگان درباره میزان درآمد واحد تولیدیاش، اظهار میکند: «مزرعه پرورش ماهی قزلآلای ما300 میلیون تومان در سال سودآوری دارد. ضمن اینکه با بینیازی از خرید تخم ماهی چشمزده، رقمی نزدیک به 80 میلیون تومان صرفهجویی میکنیم. از درآمد مزرعه بسیار راضی هستم هرچند زمانی که این کار را شروع نکرده بودم نیاز مالی نداشتم. درحال حاضر برای 5 نفر در این مزرعه اشتغالزایی شده است.»
حاجی بیگلو با انتقاد از علاقه فارغالتحصیلان رشته شیلات به پشت میزنشینی و شغل دولتی، میگوید: «کار اداری ظرفیت محدودی دارد. درحال حاضر حقوق کارگری که در مزرعه پرورش ماهی من کار میکند از یک مهندس در اداره دولتی گرگان بیشتر است. جوانان باید به خودباوری برسند و فقط به دنبال کار دولتی نباشند مخصوصاً اگر در رشتههایی چون کشاورزی، دامپروری، طیور و شیلات تحصیل کرده باشند باید پشت میزنشینی را بر خود حرام کنند. جوانان نباید بترسند، آنها باید با احتیاط و مشورت وارد فعالیتهای تولیدی و اقتصاد مقاومتی شوند.»
سبک زندگیمان را در جهت پیشرفت کشور تنظیم کنیم
عضو هیئت علمی دانشگاه گرگان خاطرنشان میکند: «تنها فرمول اقتصادی که در ایران جواب میدهد و راهگشاست، اقتصاد مقاومتی است. اگر بخواهیم پیشرفت کنیم باید به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم و فاکتورهایی را که مقام معظم رهبری فرمودهاند رعایت کنیم میتوانیم به خودکفایی برسیم. باید سبک زندگیمان را در جهت پیشرفت کشور و افزایش تولید تنظیم کنیم.»
حاجیبیگلو توصیهای هم به خریداران ماهی قزلآلا دارد: «ماهی غذایی بسیار سالم است اما در هنگام خرید باید دقت زیادی به خرج داد تا ماهی خوبی پیدا کرد. مردم در هنگام خرید باید دقت کنند که ماهی زخم خوردگی نداشته باشد و آبششهایش سرخرنگ باشد. بلافاصله پس از فشار انگشت روی گوشت، باید به سرعت به حالت اولیه بازگردد و بوی نامطبوع هم نداشته باشد. اینها شروط خرید مطمئن ماهی است.»
براساس تحقیقاتی که برای نخستینبار در شیراز روی 30 نوع ماهی انجام شد، ماهی قزلآلا بیشترین میزان امگا-3 را داراست. مصرف این ماهی اسید چرب، خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست، سردرد، بیخوابی، شکنندگی مو و ناخنها و عدم تمرکز را کاهش میدهد و برای التیام بیماریهای قلبی- عروقی، رماتیسم مفصلی، آسم و کاهش التهاب آرتریت روماتوئید موثر است. مصرف ماهی قزلآلا برای زنان باردار بسیار توصیه میشود زیرا موجب رشد مغزی و افزایش ضریب هوشی جنین میشود.