نماینده ولیفقیه در سازمان حج و زیارت:
سفر عمره مفرده متوقف شد
سرپرست حجاج ایرانی و نماینده ولیفقیه در سازمان حج و زیارت از متوقف شدن سفر عمره مفرده تا مشخص شدن فاجعه منا و تضمین امنیت جانی زائران بیتاللهالحرام از سوی حاکمان سعودی خبر داد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر یکشنبه شب گذشته در اجلاسیه عمومی اساتید مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: متاسفانه سهلانگاری، بیتدبیری، خیابانهای سنتی و خیمههای قدیمی در عربستان فجایع بزرگی را برای جهان اسلام رقم زده که به سادگی قابل جبران نیست.
وی اضافه کرد: با این وضعیت عمره مفرده ما به دلیل نبود امنیت زائران، فعلا راه نمیافتد ولی حج واجب را نمیتوان تعطیل کرد و باید طوری عمل کنیم که حج ما آسیب نبیند.
وی ادامه داد: متاسفانه سعودیها با وجودی که از بیتدبیری در اداره امور حج و کمبود امکانات رفاهی رنج میبرند دنبال افزایش جمعیت زائران حج هستند.
قاضی عسکر ادامه داد: در حادثه جرثقیل 13 نفر از زائران ما کشته و 70 نفر هم مجروح شدند که جراحتها هم سنگین نبود و با بسیج شدن نیروهای امدادی، سرپایی درمان شدند، البته برخی از افرادی که ما از دست دادیم از نخبگان و انسانهای دانشمند و فرهیختهای بودند، ولی این حادثه به خوبی مدیریت شد.
وی با اشاره به فاجعه منا گفت: روز دهم ذیالحجه وقتی حجاج ما از محل خیمهها به سمت جمرات میرفتند جمعی از پلیسهای سعودی همه را به سمت خیابانی هدایت کردند که در مقابل آنها هم جمعیت در حال آمدن بود و بسیاری از زائران به دلیل شدت گرما، حرارت شدید ناشی از ازدحام جمعیت بیحال شده و زمین افتادند و ازدحام جمعیت، مسدود شدن راهها و بیتدبیری نیروهای امدادی سعودی عمق فاجعه را گستردهتر کرد.
قاضی عسکر ادامه داد: ما هرگز در مسیر جمرات این همه تلفات نداشتیم، ولی طبق برآوردی که روی یک خیابان انجام شده، امسال همزمان 60 هزار نفر راه میرفتند، اگر سعودیها فیلمهای موجود خود را در اختیار میگذاشتند خیلی راحت میتوانستیم قضاوت کنیم.
وی گفت: ماموران سعودی یک خودرو را در جلوی خیابان 204 پارک و جلو جمعیت را گرفتند و ما باید دلیل این کار را پیدا کنیم، با وجودی که جمعیت از طرف مقابل میآمد آنها ادامه استمرار در مسیر را به حجاج ندادند و اینها به صورت کلاف پیچیده در هم گرفتار شدند.
وی ادامه داد: با توجه به گرمی هوا و کمبود آب آشامیدنی، بسیاری از زائران از حال رفته و روی زمین افتاده بودند، برخی میخواستند برگردند و برخی میخواستند از خیمهها بالا بروند و برخی میخواستند خیمه را بکشند و وارد خیمه الجزایریها شوند که آنها ابتدا ممانعت کردند ولی بعد که عمق فاجعه را دیدند همراهی کردند.
قاضی عسکر خاطرنشان کرد: وقتی بیش از پنج دقیقه راه مسدود شود بیتابی و خستگی زائر باعث میشود که جمعیت کنترل خود را از دست بدهد، چون نیروهای آزموده و امدادی را نداشتند نتوانستند کمکرسانی کنند، مامورانی که با تاخیر آمدند اولین کاری که کردند نیروهای امدادی ما را از منطقه خارج کردند.
وی ادامه داد: بیمارستانهای سعودی برای چنین جمعیت انبوهی آمادگی نداشت و امکان تردد آمبولانسها در مسیر نبود، از ساعت 9 صبح تا ساعت یک بامداد، از آنجا جنازه خارج میکردند.
گفتنی است، بیش از چهار هزار زائر از کشورهای مختلف در این فاجعه جان خود را از دست دادند که 465 زائر ایرانی بودند.
با گذشت حدود دو هفته از این فاجعه تلخ، هنوز پیکرهای همه جانباختگان به کشور منتقل نشده است و از سرنوشت 65 قربانی همچنان اطلاعی در دست نیست.