kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۰۲۴
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۲
گزارش خبری کیهان

ذوق زدگی رسانه‌های زنجیره‌ای از دست دادن ظریف و اوباما

در حالی که رسانه‌های زنجیره‌ای دیدار و مصافحه ظریف وزیر امور خارجه با رئیس جمهور آمریکا را به صورت ویژه بازتاب داده و آن را با ذوق‌زدگی غیرقابل وصفی یک تابوشکنی بزرگ خواندند، از سوی دیگر کارشناسان و فعالان سیاسی از جمله نمایندگان مجلس به این عمل وزیر خارجه که از مدت‌ها پیش در رسانه‌های همسو با دولت برای آن برنامه‌ریزی و تحلیل نوشته شده بود، واکنش نشان داده و به شدت آن را محکوم کردند.
سرویس سیاسی-


بزک ‌کردن شیطان بزرگ از سوی روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاح‌طلب مدت‌هاست که به مسیر یکنواختی تبدیل شده است، به صورتی که این روزنامه‌ها از مدت‌ها پیش پا به میانه میدان گذاشته بودند تا دلال رابطه‌ای شوند که در این رابطه رئیس‌جمهور کشورمان در سفر به نیویورک مقر سازمان ملل متحد با رئیس‌جمهور آمریکا دیدار و گفت ‌و گو کند و یا دیدارهایی در سطوح بالای دیپلماتیک میان ایران و سران آمریکایی اتفاق بیفتد و تابویی که نزدیک 4 دهه گذشته در رابطه میان ایران و شیطان بزرگ شکل گرفته بود، بشکند.
همواره تیترها و مطالبی در جهت عادی‌سازی این گونه اتفاق‌ها که به شکستن تابوهای جمهوری اسلامی می‌انجامد در صفحه اول این روزنامه‌های حامی آمریکا دیده شده و بارها تیترهایی تحت عنوان «دو رئیس‌جمهور در یک قاب»، «امشب دیدار اوباما با روحانی» و «جهان غافلگیر شد؛  نیم ساعتی که تابوی 35 ساله را شکست» بر جلد و صفحات اول نشریات و روزنامه‌های زنجیره‌ای منتشر شده است.
اما هفته گذشته خبری از سوی رسانه‌ها مخابره شد که تعجب همه را برانگیخت. پایگاه خبری غربی «بلومبرگ» نوشت: «باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا و وزیر خارجه ایران که برای نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برند، با هم دست دادند.»
اما نکته قابل تامل واکنش‌های گسترده روزنامه‌ها و نشریات اصلاح‌طلب به دیپلماسی اتفاقی دولت بود که همراه با ذوق‌زدگی شدید آن را «مواجهه عزتمندانه» قلمداد
کردند.
دیداری که برای اصلاح‌طلبان تاریخی شد!
روزنامه زنجیره‌ای آرمان امروز با اشاره به دیدار ظریف با اوباما این دیدار را اتفاقی و در عین حال تاریخی خواند و نوشت: میلیاردها نفر در طول یک روز با هم خوش و بش می‌کنند و با هم دست می‌دهند. ده‌ها سیاستمدار عالی‌رتبه و سران کشورهای جهان در طول گردهمایی بزرگ مجمع عمومی ملل متحد و در نمایندگی کشورها و اتاق‌های از پیش آماده شده با یکدیگر به گپ و گفت پرداخته و به رایزنی با یکدیگر می‌پردازند اما حکایت این دست، این خوش و بش، این دیدار اتفاقی و این برخورد راهرویی چیز دیگری است، آنقدر مهم و متفاوت که بلافاصله به سرخط خبرهای رسانه‌های جهانی تبدیل می‌شود.
نویسنده روزنامه آرمان که از مدت‌ها پیش دلال این دیدار اتفاقی شده و از آرزوی خود برای این دیدار در صفحات متعدد پرده برداشته بود در ادامه نوشت: به نظر می‌رسد پس از تابوشکنی سفر اول و گفت‌وگوی تلفنی دو رئیس‌جمهوری و نیز دیدار روحانی و کامرون در سفر دوم که به نوبه خود تاریخی و فاقد سابقه بود، سفر سوم فاقد یک رویداد غیرمنتظره باشد. این انتظار با سخنرانی روحانی در مجمع عمومی و نیمه‌تمام گذاشتن سفر و پرواز هواپیمای حامل وی به سوی تهران در شرف تحقق بود که ناگهان بلومبرگ در نیمه شب ۷ مهرماه خبر از دیدار رودرروی باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران داد.
بر اساس تحلیل این روزنامه، دولت به صورت قدم به قدم تابوها و خطوط قرمز را می‌شکند، در سال اول رئیس جمهور با اوباما تلفنی سخن می‌گوید، در سال دوم با نخست وزیر انگلیس نشسته و بی‌حرمتی او به ایران و ایرانیان را نظاره کرده و دم بر نمی‌آورد و در سال سوم نیز وزیر خارجه با اوباما دیدار می‌کند تا حداقل در این سال نیز تابویی شکسته شده باشد.
روی دیگر سکه تحلیل آرمان امروز آن است که اگر امسال ظریف خط‌شکنی کرده و با اوباما دیدار کرد، در سال بعد قدم آخر توسط رئیس جمهور برداشته خواهد شد و این تابو به صورت کامل شکسته خواهد شد!
ابراز تاسف از عبور دیرهنگام از خط قرمز مصافحه با شیطان!
از سوی دیگر روزنامه شرق نیز با ذوق‌زدگی فراوان دیدار دوجانبه ظریف و اوباما را پوشش داده و از اینکه این تابوشکنی 15 سال دیرهنگام صورت گرفته است، ابراز تاسف کرد.
نویسنده شرق در گزارش خود از این دیدار به عنوان دومین تابوشکنی یاد کرده و ادامه داده است: دومین تابو در سه دهه، در فاصله دو سال شكسته شد. دو سال بعد از گفت‌وگوی تلفنی كوتاه رؤسای‌جمهوری ایران و آمریکا؛ این‌بار اوباما و ظریف در حال خروج از سالن مجمع، با هم سلام و احوالپرسی كرده و دست داده‌اند. این تابو شاید می‌توانست ١٥ سال پیش بشكند، زمانی‌كه بیل كلینتون، رئیس‌جمهوری آمریکا علاقه‌مند بود با رئیس‌جمهوری وقت ایران دیدار كند، اما رئیس دولت اصلاحات از آن دیدار سر ‌باز زد.
مگر ظریف وظیفه دیگری هم داشته است؟!
روزنامه زنجیری قانون نیز در تحلیلی با آسمان و ریسمان بافی‌های فراوان و اینکه دیدار ظریف و اوباما اتفاقی بوده است، نوشت: ملاقات د‌‌ر راهرویی [صورت گرفت] که د‌‌ری به هیچ سوی د‌‌یگری برای گریز از این د‌‌ید‌‌ار وجود‌‌ ند‌‌اشته است. طرف‌ها سلام و احوالپرسی می‌کنند‌‌ و د‌‌ست می‌د‌‌هند‌‌. د‌‌ید‌‌ار از قبل تعیین شد‌‌ه نبود‌‌ه است و قطعا هم این د‌‌ید‌‌ار نه معنای آغاز مذاکرات تازه‌ای د‌‌ارد‌‌ و نه پایانی بر مذاکرات؛ تنها ملاقاتی اتفاقی بود‌‌ه است.
این روزنامه در ادامه ضمن انتقاد شدید از منتقدین این دیدار زشت و هنجارشکن آورده است: چرا این د‌‌ید‌‌ارکوتاه تا این حد ‌‌باید ‌‌حساسیت‌برانگیز باشد ‌‌و واکنش به وجود‌‌ بیاورد‌‌؟ ایران و آمریکا برای د‌‌و سال د‌‌ر د‌‌و سوی میز د‌‌ر حال مذاکره با هم بود‌‌ه‌اند‌‌و پیش از این نیز تماس تلفنی میان حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران و باراک اوباما همتای آمریکایی‌اش برقرار شد‌‌ه است.از سویی آیا وظیفه وزیر امور خارجه یک کشورد‌‌قیقا مذاکره با بیگانگان و رفع مشکلات متاثر از روابط خارجی یک کشور نیست؟ کجای این د‌‌ید‌‌ار چند‌‌د‌‌قیقه‌ای می‌تواند‌‌ چنین واکنش‌هایی را برانگیزد‌‌؟
سرت رو بالا بگیر و خجالت نکش!
از سوی دیگر، روزنامه ابتکار در گفت و گویی با صادق زیباکلام که به اتخاذ مواضع شاذ و ضد ملی و میهنی مشهور است، به نقل از وی نوشت: چرا به جای دست دادن با اوباما از خودتان دفاع می‌کنید و می‌گویید اتفاقی بوده است؟!
صادق زیباکلام در این مصاحبه گفته است: من باید از محمدجواد ظریف گلایه کنم که چرا به خاطر دست دادن با رئیس‌جمهوری آمریکا از خودش در مقابل تندروها ضعف نشان می‌دهد و می‌گوید این اتفاق کاملا تصادفی بوده؟! مگر ظریف چه گناه و جرمی مرتکب شده ‌است که تندروها نسبت به اقدام وی واکنش نشان داده‌اند؟!
انتقاد کارشناسان به تابوشکنی ظریف
اما سوی دیگر میدان وضع به گونه‌ای دیگر است. کارشناسان و فعالان سیاسی که همواره خطوط قرمز جمهوری اسلامی را مد نظر دارند این دیدار را تاریخی دانستند ولی نه آن چنان که زنجیری‌ها تلقی می‌کنند. کارشناسان دیدار ظریف و اوباما را عبوری تاریخی از خطوط قرمز اساسی نظام اسلامی خواندند که بیش از سه دهه است که آمریکا را شیطان بزرگ می‌خواند و جمهوری اسلامی با این استکبارستیزی به عنوان الگویی برای مستضعفان عالم تبدیل شده است.
اگر دیدار اتفاقی بود چرا رسانه‌ای شد؟!
محمدصالح جوکار نماینده مردم یزد و عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس با ابراز شگفتی از اطلاع‌رسانی اولیه در باره دیدار ظریف و اوباما از سوی خود هیئت ایرانی گفت: اگر واقعاً به قول خودشان، این روبرو شدن تصادفی صورت گرفته است، اطلاع‌رسانی در این باره چه معنایی دارد؟
حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل سیاسی نیز در گفت و گو با فارس با بیان اینکه سیاست خارجی دولت یازدهم انعطاف بیش از حدی را در مقابل استکبار از خود نشان داده است تصریح کرد: دست دادن ظریف با اوباما در چنین شرایطی دردناک است.
هانی‌زاده با بیان اینکه ظریف باید پس از حادثه منا سریعا به تهران برمی‌گشت و ریاست کمیته پیگیری حادثه منا را شخصاً برعهده می‌گرفت، تصریح کرد: سیاست خارجه کشورمان در شرایط فعلی انعطاف بیش از حدی از خود نشان داده است، در حالی که ما این انعطاف را در آمریکا و عربستان نمی‌بینیم و این انعطاف کارایی ندارد،  اکنون عربستان در مقابل اهانتی که به حاجیان بیت‌الله الحرام کرده است هیچ پاسخی را به افکار عمومی نمی‌دهد و اگر آمریکا با ایران نرمش کرده است چگونه به هم‌پیمان خود اجازه می‌دهد که در یمن جنایت مرتکب شود و آمریکا، عربستان را تحت فشار قرار نمی‌دهد.
نمادی برای دیپلماسی ذلت
محمدکاظم انبارلویی مسئول سیاسی حزب مؤتلفه اسلامی نیز دست‌ دادن ظریف با اوباما را نماد دیپلماسی ذلت دولت در برابر دشمنان اسلام دانست و گفت: اگر ظریف در رویارویی با رئیس‌جمهور آمریکا واکنش منفی نشان می‌داد، به عنوان نماد مقاومت دیپلماسی ثبت می‌شد.
می‌خواهند این کارها عادی‌سازی شود
علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز درباره دست دادن وزیر امور خارجه کشورمان با رئیس‌جمهور آمریکا در راهروی سازمان ملل گفت: به نظرم این کار یکی از خطاهای بسیار بزرگ بود، چرا که این‌ها می‌خواهند این مسئله را عادی‌سازی کنند و مسئله‌ای را که آمریکایی‌ها انتظار آن را داشتند و دنبال می‌کردند که به یک نوعی به یک حداقل‌هایی کمتر از این قانع باشند. وی ادامه داد:  اینها در این مسیر دچار اشتباه بزرگی شده‌اند و امسال به یک نوع دیگری تکرار اشتباه صورت گرفت و امیدواریم که متنبه شده و دیگر این کار را نکنند و اینگونه با عزت و منزلت ایران اسلامی و با سرمایه بزرگی که در این 37 سال کسب کرده‌ایم و در میان مستضعفین و مسلمین جایگاه رفیعی کسب کرده‌ایم خدشه‌ای وارد نکنند.
زاکانی با تأکید بر اینکه نکته مثبتی در اینگونه کارها وجود ندارد خاطرنشان کرد: با این کار آن داشته‌ها را هم از دست می‌دهیم لذا من معتقدم آقای ظریف خطای بسیار بزرگی کرد و این هم که بهانه بیاورند که اتفاقی و تصادفی است این یک شوخی است؛ امیدوارم که متنبه شود و راه خود را از ملت جدا نکنند.
مجتبی رحماندوست نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز از صدور بیانیه اعتراضی نمایندگان در واکنش به دست دادن وزیر امور خارجه با رئیس‌جمهور آمریکا خبر داد.