پس از افزایش قیمت ارز در بازار آزاد
دولت نرخ دلار را هم در بودجه سال آینده گران کرد
پس از اینکه نرخ دلار در بازار آزاد در هفته گذشته به 3500 تومان افزایش یافت دولت هم نرخ این ارز را در بودجه سال آینده 250 تومان گران کرد.
خبرگزاری ایسنا به عنوان رسانه حامی دولت در این باره از قول یک مسئول نوشت: دولت نرخ تبدیل دلار به ریال در بودجه سال آینده را 3100 تومان تعیین کرده است.
به گزارش این رسانه حامی دولت روحانی، تعیین نرخ 3100 تومانی در بودجه سال بعد بر مبنای تبدیل دلار به ریال در حالی صورت گرفته که نسبت به نرخ 2850 تومان سال جاری 250 تومان افزایش دارد، این در حالی است که در حال حاضر نرخ دلار در مرکز مبادلات ارزی 2995 تومان است که حدود 105 تومان با نرخ مورد نظر فاصله دارد.
در همین راستا کارشناسان اقتصادی معتقدند دولت با دستکاری نرخ ارز در بازار آزاد به دنبال جبران کسری بودجه خود در سال جاری است.
حسن سبحانی اقتصاددان در این باره عنوان کرد دولت با افزایش نرخ ارز کسری بودجه خود را تامین میکند.
خبرگزاری مهر درباره نوسانات قیمت ارز طی گزارشی نوشت: قیمتها در بازار ارز در یک هفته اخیر نوساناتی را تجربه کرد که در دو سال اخیر بیسابقه بود و نرخ دلار در بازار آزاد برای اولین بار در این مدت به مرز 3500 تومان رسید؛ اگرچه در پایان هفته به دلیل ورود بانک مرکزی به عنوان بازیگر اصلی بازار و افزایش عرضه، قیمت این نوع ارز با اندکی کاهش به 3420 تومان رسید اما نکته قابل تامل سخنان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی بود.
علی طیبنیا در اولین روزهایی که قیمتها در بازار ارز روند صعودی خود را در پیش گرفت در جمع خبرنگاران حاضر شد و اعلام کرد که نوسانات بازار ارز کوتاهمدت است. البته ولیاللهسیف رئیس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران نوسانات بازار ارز را ناشی از افزایش تقاضای فصلی ذکر کرد. به هر حال به نظر میرسد این دو مقام اقتصادی و مالی کشور میدانستند که چه اتفاقی در حال وقوع است.
این همان نکتهای است که برخی اقتصاددانان از آن به عنوان کسری بودجه دولت یاد و مطرح میکنند که دولت خود نرخ ارز را دستکاری کرد و آن را افزایش داد اما این موضوع توسط طیبنیا به صراحت رد شد و اعلام کرد که دولت کسری بودجه ندارد!
حال رئیس کل بانک مرکزی پس از چند روز اعلام کرد که نوسان بازار ارز کنترل شده و هماکنون بازار به شرایط تعادلی و باثبات گذشته خود رسیده است و بانک مرکزی به دقت هرگونه تحرکی را در بازار زیر نظر دارد و با دقت کنترل میکند.
در این میان، وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه نوسانات روزهای اخیر در بازار ارز و رسیدن قیمت دلار به 3500 تومان، نگرانکننده نیست، نوسانات روزهای اخیر در بازار ارز را عادی دانسته و گفته است: نوساناتی که در دو سال اخیر در بازار ارز وجود داشته، نوسانات محدود بوده است و نوسانات قیمت ارز در هر اقتصادی در حد محدود وجود دارد و این امری طبیعی است.
این صحبتها در حالی مطرح میشود که برخی فعالان بازار ارز در روزهای افزایش قیمت، یکی از دلایل اصلی افزایش نرخهای ارزها در بازار آزاد را افزایش تقاضا و مراجعه عدهای از افراد خاص به بازار برای دریافت برخی از ارزها عنوان میکردند اما با عبور از این نوسانات مشخص شد که این موضوع هم چندان صحت نداشت و اگر چنین بود، همچنان در بازار تقاضا بود.
نرخ ارز دلار که در روزهای اوج افزایش قیمت در هفته جاری به 3500 تومان رسید؛ در آخرین معاملات روز پنجشنبه در بازار ارز به 3420 تومان تقلیل یافت و به ناگهان نرخها فروکش کرد؛ گویی بازیگران اصلی بازار ارز به ناگهان توقف روند افزایشی را رقم زدند.
با این روند باید این سوال را پیش کشید که دولت و بانک مرکزی نرخ ارز را دستکاری میکنند؟ در اصل این بازار ارز نیست که نرخها را تعیین میکند، این بازیگران آن هستند که نرخها را مشخص میکنند و عرضه و تقاضا در مراحل بعدی بر این بازار تاثیرگذارند و با کنترلی که بانک مرکزی بر روی نرخهای بازار دارد، اجازه تاثیرگذاری سایر عوامل را به هیچ وجه نمیدهد.
دقیقا این همان مصداق سخنان سیف است که مطرح کرد که بازار کشش افزایش نرخ را ندارد. به عبارتی با دستکاریهایی که توسط بانک مرکزی در بازار صورت گرفت، نرخ ارز اصلی دلار در بازار به شدت افزایش و مجددا کاهش یافت.