گلایه معاون وزارت بهداشت از وزارت کشور و سازمان مدیریت بحران
بازماندگان زلزله آذربایجان بیخانمان و مقروض رها شدهاند
معاون بحران و پدافند غیرعامل وزارت بهداشت با تشریح حال و روز اسفبار بازماندگان زلزله آذربایجان گفت: منابع زیادی از بودجه کشور به زلزلهزدگان اختصاص یافت اما بهدلیل عدم نظارت وزارت کشور و سازمان مدیریت بحران زلزلهزدگان بیخانه ماندند و مقروض شدند.
حمیدرضا خانکه، معاون بحران و پدافند غیرعامل مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی وزارت بهداشت اظهار کرد: معمولاً پس از این که حوادثی اتفاق میافتد، گروههای مختلف جمعیتی و مدیران منطقه بهسوی شناسایی و تامین نیازهای مردم حرکت میکنند تا آنها را به زندگی عادی و طبیعی خود بازگردانند. در کشور ما نیز خوشبختانه این حس همکاری وجود دارد و اگر حادثهای رخ دهد، مسئولان میشتابند تا بتوانند دردهای مردم را تسکین دهند.
وی پیرامون زلزله آذربایجان گفت: اکنون بیش از دو سال است که از زلزله آذربایجان میگذرد و در آخرین بازدیدی که من از مناطق زلزلهزده داشتم شرایط حاکی از این بود که بودجه اختصاص یافته از هزینه دولت و بیتالمال برای بازسازی خسارتهای وارده، رضایت مردم را حاصل نکرده است؛ متاسفانه نیازهای مردم همچنان برآورده نشده و باقی مانده و استانداردهای لازم رعایت نشده است.
خانکه با استناد به گفتههای مردم این منطقه، اظهار داشت: براساس توافقهای قبلی، به مردم زلزله زده حدود 25 میلیون تومان داده شد و در مقابل از آنها «سفته» گرفته شد تا وام به صورت اقساط پس گرفته شود. اما اکنون اگر به سازههای ساخته شده سری بزنید میبینید که به دلیل عدم نظارت بر سازهها، خانه روستائیان کوچکتر شده و مردم رضایت لازم را ندارند.
این عضو بسیج جامعه پزشکی افزود: همچنین رفتار دهیاران مورد شکایت مردم بود و به گفته آنها دهیاران در توزیع منابع عادلانه رفتار نکردند و منابع به صورت جهتدار توزیع شده است.
وی در خصوص گلهمندی مردم از مصالح ساختمانی گفت: مصالح با چندین برابر قیمت واقعی به مردم داده شده است و بسیاری از مردم روستا علیرغم آن که از مصالح استفاده نکردند مجبورند هزینه آن را پرداخت کنند.
خانکه با اشاره به این موضوع که توقع مردم زلزله زده این بود که تیم متخصصی در کنار آنها قرار بگیرد و خانههایی با نقشه بهتر و در مکان ایمنتر به آنها داده شود، گفت: علیرغم همه انتظارات خانهای هم که زلزلهزدگان نیاز داشتند، هنوز تامین نشده است درحالی که بسیاری از مردم مشاغل خود را از دست دادند و دام و زمینشان خسارت دید و دغدغهای که برایشان باقی مانده این است که اقساط وام را چگونه پرداخت کنند!
این عضو بسیج جامعه پزشکی ادامه داد: متاسفانه یک سری از افراد سودجو نیز از این وضعیت سوءاستفاده و منابع مالی را به نفع خود استفاده کردند و روستائیان بیشتر زیر بار قرض رفتند، درحالی که اصولاً سیستم نظارتی وزارت کشور و سازمان مدیریت بحران باید در مناطقی که منابع مالی تخصیص داده میشود یک تیم نظارتی تعیین کند تا هرچند وقت یک بار به محل سر زده و بازرسی کنند و ببینند آیا برنامههای درنظر گرفته شده اجرا میشود یا خیر.
حداقل نظارت کنیم!
وی با بیان این که هزینه اختصاص یافته پول خوبی برای روستائیان بود، اما درست صرف نشد، تصریح کرد: وقتی بودجهای از بیتالمال را اختصاص میدهیم باید نظارت کنیم که آیا این بودجه منجر به ایجاد توسعه، کاهش آسیبپذیری، تامین نیازهای مردم و بازگشت روستائیان به زندگی عادی شده است یا خیر.
خانکه گفت: اگرچه وقوع حوادث به ما آسیب میزند اما فرصتی برای بازسازی بهتر است؛ اما چنین برنامهریزیهایی که در حوزه توانبخشی بعد از بروز حوادث صورت میگیرد نیاز به یک برنامه جامع و تیم متخصص دارد.
وی در پایان با اظهار تاسف خاطرنشان کرد: به نظر بنده با بازدیدی که از محل زلزله دو سال گذشته در آذربایجان داشتم؛ منابع زیادی از بودجه کشور صرف شد بیآن که نتیجه لازم را گرفته باشیم.