معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:
50 درصد از سرطانها قابل درمان است
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سالانه 85 هزار نفر در ایران به سرطان مبتلا میشوند که 55 هزار نفر آنها جان خود را از دست میدهند.
به گزارش ایرنا، رضا ملکزاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پنجمین نشست حامیان موسسه خیریه ریحانه اردبیل گفت: آمارها نشان میدهد که در 20 سال آینده سرطان در جهان با افزایش 80 درصدی جان افراد بیشماری را به مخاطره میاندازد.
وی افزود: اکنون در جهان میزان ابتلا به سرطان 182 نفر در 100 هزار و در ایران 132 نفر به ازای هر 100 هزار نفر است که در مقام مقایسه شرایط ما آنچنان که تبلیغ میشود وخیم نیست اما همچنان آمار ابتلا بسیار بالاست و باید چارهاندیشی شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت ادامه داد: با تشکیل کمیته ملی کنترل سرطان در وزارت بهداشت اقدامات خوبی در سطح ملی در حال اجراست، به طوری که در 4 برنامه شامل؛ پیشگیری از سرطان، ثبت سرطان، غربالگری برای برخی از سرطانها و درمان سرطان، راهکارهایی پیشبینی شده است و به صورت تحقیقاتی و عملیاتی در کشور در حال پیگیری و عملیاتی شدن است.
وی تاکید کرد: 50 درصد سرطانها در کشور قابل درمان است و 30 درصد قابل پیشگیری است.
ملکزاده تصریح کرد: شایعترین سرطان در مردان در ایران سرطان معده و در زنان سرطان سینه میباشد.
وی ادامه داد: طول عمر بیشتر، تریاک، سیگار، قلیان، مصرف فستفودها، غذاهای چرب و برشته، نوشابه، مواد غذایی و آبهای حاوی نیترات و مصرف بیش از حد نمک از دیگر عوامل موثر بر سرطان هستند و در مقابل مصرف کلسیم، لبنیات، سبزیها و گوشت سفید ماهی و سایر غذاهای دریایی میتواند در پیشگیری سرطان موثر باشد.
رئیس موسسه ثبت سرطان کشور در خصوص راهاندازی مرکز تحقیقات سرطان در اردبیل گفت: با توجه به بالابودن سرطان معده در شمال کشور و اردبیل ایجاد و راهاندازی انستیتو کانسر در این استان ضروری بوده و وزارت بهداشت حمایتهای لازم را در این زمینه به عمل خواهد آورد.
تشخیص سلولهای سرطانی پیش از تشکیل تومور در کشور میسر شد
با همکاری یک موسسه آلمانی و دانشگاهی در استرالیا و دانشگاه علوم پزشکی مشهد تلاش برای تشخیص سلولهای سرطانی پیش از تشکیل تومور در کشور نتیجه داد.
محمدرضا عباسزادگان رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با ایرنا گفت: برای نخستین بار در کشور فرآیند شناسایی و جداسازی سلولهای سرطانی در گردش خون پیش از تشکیل تومور در مشهد میسر شده است. وی افزود: در این فرآیند که یکی از روشهای نوین تشخیص به موقع سرطان در جهان به شمار میرود، امکان تشخیص سلولهای سرطانی در سرم خون فرد قبل از تشکیل توده سرطانی وجود دارد.
عباسزادگان خاطرنشان کرد: انتقال این تکنولوژی به کشور یکی از برنامههای تشکل مردمنهاد پیشگیری از سرطان «نسترن» در مشهد است که با همکاری موسسه TZB آلمان و دانشگاه UNSW سیدنی استرالیا و دانشگاه علوم پزشکی مشهد درحال انجام است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر این مطلب که هماکنون هیچ برنامه جامع غربالگری برای تشخیص سرطان در کشور نداریم اظهار امیدواری کرد، با همکاری مرکز پیشگیری از سرطان نسترن به عنوان یک تشکل مردم نهاد، فرآیند شناسایی سلولهای سرطانی در گردش خون، به عنوان یک برنامه غربالگری سرطان در وزارت بهداشت مورد توجه قرار گیرد. استاد گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه 10 درصد از سرطانها زمینه ارثی دارند، افزود: سرطان در برخی خانوادهها تا سه نسل پشت سر هم مشاهده شده و نیاز است این خانوادهها از نظر تشخیص زودرس مورد بررسی قرار گیرند.
وی تغییر سبک زندگی را یکی از راهکارهای مهم در مقابله با سرطان عنوان کرد و گفت: آلایندههای محیطی در آب و خاک، اشعهها، رژیم غذایی نامناسب، کمتحرکی، استعمال سیگار و قلیان از عوامل ابتلا به سرطان میباشند.