هشدار مدیر دفتر مطالعات منابع آب ایران:
آژیر کم آبی در 10 استان به صدا درآمد
مدیر دفتر مطالعات منابع آب کشورمان با اعلام اسامی استانهای دارای کمآبی شدید، هشدار داد: هیچیک از استانهای کشورمان در وضعیت طبیعی آبی نیست.
رضا راعی عزآبادی بااعلام اینکه 17 استان کشور با تنش آبی مواجه هستند و 4 استان بوشهر، فارس، گلستان و هرمزگان با کمبود آب دست و پنجه نرم میکنند گفت: 10 استان شامل ایلام، خراسان جنوبی، خوزستان، زنجان، سیستان و بلوچستان، قزوین، کرمان، کرمانشاه، یزد و کهگیلویه و بویراحمد با تنش شدید آبی مواجه هستند.
مدیر دفتر مطالعات مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: با توجه به اینکه شاخص دسترسی به منابع آب به کمبود آب، تنش شدید آبی، تنش آبی قابل تحمل، نرمال و مرطوب تقسیم میشود، هیچ استانی در وضع قابل تحمل، نرمال و مرطوب قرار ندارد. راعی با اشاره به اینکه از 31 استان 23 استان نسبت به بلند مدت کاهش بارش دارند گفت: نسبت به پارسال 19 استان کاهش بارش دارند که وضع استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و ایلام از سایر استانها بدتر است.
وی گفت: کمآبی یعنی مجموعه آبی که داریم به اندازه مصرف نیست و به عبارت دیگر برای جمعیت منطقه کافی نیست و تنش آبی شدید یک پله بالاتر از کمآبی است که اگر مشترکان صرفهجویی نکنند با مشکل مواجه میشوند و مصرف بیشتر از ذخایر آبی است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو اظهار داشت: در یک ماه گذشته به طور متوسط میانگین بارش یک میلیمتر بوده؛ بنابراین از ابتدای سال آبی (مهر 93) تاکنون میانگین بارش در کشور به 283 میلیمتر رسیده است که 14 درصد نسبت به پارسال و 20 درصد نسبت به بلند مدت کاهش نشان میدهد. راعی با تأکید بر اینکه در 100 روز باقی مانده سال آبی بارش مؤثری نخواهیم داشت افزود: در این شرایط باید مراقب مصرف آب باشیم. بارش کم موجب شده 48 درصد ظرفیت 158 سد مخزنی کشور خالی بماند.
وی ادامه داد: ورودی آب به این سدها 17 درصد و خروجی آبها از این سدها 5 درصد در مقایسه با پارسال کاهش نشان میدهد. اکنون حدود 27 میلیارد متر مکعب آب پشت سدها ذخیره شده که نشان میدهد روان آبها نسبت به پارسال 4 درصد کمتر است.
این هشدار مدیر دفتر مطالعات منابع آب کشورمان در حالی اعلام شد که میزان آب ذخیره شده در پشت سدها تا پایان بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال بیش از 1/3میلیارد متر مکعب کاهش یافته و در آستانه تابستان، تنها 54 درصد حجم ایجاد شده سدهای کشور از آب پر شده است.
به گزارش مهر، حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان هفته سوم خرداد ماه، به 24 میلیارد و 670 میلیون متر مکعب رسیده که این میزان در مدت مشابه سال آبی گذشته 28 میلیارد و 410 میلیون متر مکعب گزارش شده بود.
برپایه این گزارش، حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور هم اکنون 26 میلیارد و 340 میلیون متر مکعب به ثبت رسیده که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، معادل 5 درصد کاهش نشان میدهد. حجم آب ورودی به مخازن سدها نیز تاکنون، 13 درصد در مقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است.
میزان آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، 18 میلیارد و 800 میلیون متر مکعب گزارش شده؛ در حالی که آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته به میزان 19میلیارد و 910 میلیون متر مکعب بود. براین اساس، حجم آب خروجی از سدهای کشور در مقایسه بامدت مشابه سال آبی گذشته، 5/6 درصد کاهش نشان میدهد.
حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در زمان مشابه سال گذشته، حدود 27 میلیارد و 700 میلیون متر مکعب گزارش شده بود. مجموع ظرفیت مخازن سدهای کشور در زمان کنونی 48/8 میلیارد متر مکعب گزارش شده که میزان پر شدگی سدها 54 درصد بوده است.