kayhan.ir

کد خبر: ۳۸۶۰۶
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۶

طیب‌نیا: نرخ سود بانکی بالاست باید پایین بیاید/ سیف: تصمیمات دستوری برای پایین آوردن سود بانکی تشنج ایجاد می‌کند

در حالی که وزیر اقتصاد در همایشی خواستار پایین آمدن نرخ سود بانکی شد ولی رئیس کل بانک مرکزی در همان همایش‌ تاکید کرد تصمیمات دستوری برای پایین آوردن سود بانکی باعث تشنج در اقتصاد می‌شود.

به گزارش ایسنا، علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد در همایش هم‌اندیشی فعالان بازار سرمایه با بیان اینکه نرخ سود سپرده و تسهیلات هم‌اکنون بالا می‌باشد، گفت: فاصله اسمی سود نرخ بانکی با نرخ تورمی فاصله 7-8 درصدی و نزدیک به 10 درصد است که باید نرخ سود بانکی با نرخ تورمی متناسب کاهش پیدا کند.
طیب‌نیا درباره علل پایین بودن نرخ تورمی و بالا رفتن نرخ سود گفت: با وجود پایین بودن نرخ تورم به علت بالا بودن تقاضا و جوابگو نبودن عرضه، ما شاهد بالا رفتن نرخ سود هستیم.
وزیر اقتصاد با این مثال که بانکی با گرفتن وامی با 29/5 درصد از بانک دیگر تحت فشار است، تناسب پیدا نکردن نرخ سود را به دلیل فاصله میان نرخ تورمی دانست.
وی در ادامه با ابراز امیدواری از همکاری مجلس در رابطه با لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر که از آن به عنوان لایحه خروج از رکود نام می‌برند، افزود: این لایحه هم‌اکنون به دست شورای نگهبان رسیده است و امیدواریم تا با همکاری مجلس 60-70 هزار میلیارد بدهی که دولت در دست دارد پرداخت شود.
وی با اکراه از اعلام عددی بدهی دولت برای پرهیز از رسانه‌ای شدن آن اظهار داشت: ما به دنبال رفع تنگنای مالی و وصول بدهی‌های دولت هستیم. این گفته طیب‌نیا در حالی بیان شد که یکی از حضار در همایش رقم کلی بدهی دولت را 100 هزار میلیارد فریاد می‌زد.
طیب‌نیا همچنین در مورد بسته شدن نمادها توضیح داد و افزود: متاسفانه مسائلی وجود داشت تا نماد پالایشگاه‌ها بسته شود و لاجرم ما را به این سمت کشاند و اکنون بخشنامه‌ای صادر شده که ما می‌توانیم در آینده‌ای نزدیک نماد پالایشگاه‌ها را باز کنیم.
اظهارات سیف
 ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در همایش مذکور با اظهار این که در چند سال گذشته نظام بانکی شاهد سرکوب بوده است افزود: به برکت اقدامات اساسی و روند نزول تورم هنوز نرخ‌های سود بانکی خودشان را برای کاهش با بازار تطبیق نداده‌اند. از این رو دستورات شتابزده و تصمیم‌گیری‌های مقطعی از طریق ابزار مکانیزم دستوری برای پایین آوردن نرخ سود بانکی باعث تشنج در بخش‌های تولیدی اقتصاد خواهد شد. وی با ذکر مثالی از تصمیمات شتابزده درباره قیمت خوراک پتروشیمی در سهام بازار از رانتی بودن خوراک پتروشیمی و ورود سهام آن در بازار بورس که منجر به اثرات نوساناتی در بازار شد، انتقاد کرد.
سیف در حاشیه این همایش نیز با اشاره به کاهش مطالبات معوق درباره لیستی که بانک مرکزی درباره پرونده‌های مطالبات معوق در ردیف سوم به قوه قضائیه ارائه داده است گفت: از رئیس قوه قضائیه تقاضا دارم که در جهت تسریع و ساماندهی شعب تخصصی در رابطه با پرونده‌های نظام بانکی و رسیدگی به مطالبات معوق دستوراتی ارائه کند.
وی با اعلام همکاری دادستان تهران در رابطه با پیگیری مطالبات معوق افزود: در بعضی از اطلاعاتی که در تک تک پرونده‌ها وجود داشته، شاهد نقص‌هایی بودیم که مجددا برای تکمیل به بانک‌ها تکلیف شده است. این در حالی است که مراجع قضایی منتظر تکمیل نواقص آدرس شعب دادگاهی که پرونده‌ها در آن مطرح است، نیستند. در ادامه خبرنگاری از سیف پرسید آیا خروج ارز حاصل از توافق ژنو به صورت چمدانی از کشور را تایید می‌کنید؟ که سیف بدون تکذیب آن اظهار داشت: بانک مرکزی در رابطه با بازار وظایفی دارد که در حال انجام آن است.
 عرضه 100 هزار بشکه نفت خام
در بورس انرژی
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت هم در همایش فعالان بازار سرمایه با اعلام اینکه سال آینده نفت خام تا روزی 100هزار بشکه در بورس انرژی عرضه خواهد شد، درباره عرضه کالا در بورس انرژی هم گفت: LPG، نفت کوره، نفت سفید و گاز را می‌توانیم از طریق بورس انرژی عرضه کنیم.
زنگنه با بیان اینکه می‌توانیم از روش‌های مختلف پیش‌فروش و اوراق سلف از بورس انرژی کمک بگیریم، ادامه داد: اگرچه گفته می‌شود وزارت نفت و وزیر نفت با بخش خصوصی مخالف، است اما من متعلق به نسلی هستم که هرچه بدست آورده با زحمت خود بوده است.
وی با تاکید بر اینکه صندوق‌های انرژی می‌توانند در صنعت نفت سرمایه‌گذاری کنند و وزارت نفت با حضور بخش خصوصی مخالفتی ندارد، تصریح کرد: اگر قرار است ایران کشوری سربلند و مقتدر باشد، باید افرادی سرسخت و زحمتکش در بخش‌های مختلف کشور فعال شوند.
وی ادامه داد: من از رانت‌خوری متنفرم و معتقدم اگر بنا به رانت خوردن باشد بخش خصوصی هم نمی‌تواند بخورد.
بازنگری در نرخ سود بانکی
اما در بخش دیگر این همایش وزیر صنعت و معدن هم خواهان بازنگری در نرخ سود بانکی خاصه نرخ سپرده قانونی شد و حتی اعلام کرد که در این رابطه به رئیس‌جمهور نامه‌ای نوشته است.
محمدرضا نعمت‌زاده درباره اصلاح مقررات ذی‌نفع گفت: مبالغ افزایش ارز، متناسب با مبالغ ذی‌نفع نیست. مسئله ذی‌نفع واحد باید برای بنگاه‌های بزرگ برطرف شود.
وی با اعلام اینکه تمامی ممنوعیت‌های صادرات از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت حذف شده است، افزود: ما عوارض صادرات را به 5 درصد رساندیم که شورای اقتصاد به دلیل آنچه با شرایط بازار آهن و فولاد مناسب نبود آن را تصویب نکرد. این در حالی است که در گذشته برای کاهش صادرات مواد خام عوارض صادرات با درصد بیشتری اجرا می‌شد.
ثبت دو شاخص جدید
در سایت رسمی سازمان بورس
دیگر سخنران این همایش رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بود که با اعلام تلاش جدی این سازمان برای محقق شدن «مطالبات به حق» بازار سرمایه از ثبت دو شاخص قیمت و شاخص هم وزن در سایت رسمی سازمان بورس در روز سه‌شنبه پنجم اسفند خبر داد.
محمد فطانت با توضیح اینکه این دو شاخص در سال 1387 به دلیل محدودیت‌های سیستمی که در شاخص قیمت و از آن به بعد در شاخص پولی رخ داده بود متوقف شده بود افزود: این شاخص قیمت از همان زمان توقف بازسازی و راستی‌آزمایی شده و ما این دو شاخص را از آذر 1387 تا به امروز بازسازی کردیم که از روز سه‌شنبه در سایت رسمی سازمان بورس قرار می‌گیرد.