دولت فاقد انگیزه جدی برای برنامهریزی اقتصادی جامع است(خبر ویژه)
دولت توانایی و انگیزه جدی برای برنامهریزی جدی و کارشناسی اقتصادی ندارد.
دکتر فرشاد مؤمنی (عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی) درباره ساماندهی یارانهها و پیشنهاد کمیسیون تلفیق برای حذف یارانه خانوادههای بالای 2/5 میلیون تومان درآمد گفت: آنچه خیلی با قاطعیت میتوان گفت اینکه این یک رویه کاملاً انفعالی و بیبرنامه یا یک مسئله بسیار پیچیده و حیاتی است. به خصوص در شرایطی که بین دولت و مجلس هم هماهنگی وجود نداشته باشد این میتواند در اجرا با چالشها و دشواریهای بیشتری هم روبهرو شود. من بسیار متأسفم که ناگزیر هستم به این واقعیت اذعان کنم که دولت محترم تاکنون حتی توانایی این را از خود بروز نداده که حداقل یک مطالعه آسیبشناختی جدی در این زمینه صورت دهد.
وی میگوید: هر دو طرف حسننیت دارند اما فاقد بنیه کارشناسی کافی هستند. باتوجه به اینکه توان بالقوه کارشناسی در اختیار دولت چند ده برابر میزان مشابه در مجلس است. اصولی و بدیهی است که دولت محترم باید به این مسئله به عنوان یک امر ملی نگاه کند و بیاید یک هزینه فایده ساده کند.
مؤمنی در پاسخ این سؤال روزنامه آرمان که «اگر این اتفاق هم صورت بگیرد چه تأثیری میتواند بر عملکرد دولت داشته باشد؟ آیا میخواهید با این پیشنهاد به نفی حذف یارانه نقدی برسید؟» تصریح میکند: شما اگر کمی دقت کنید با هزینه فایده کردن و با کمی دقت میبینیم از دیماه 1389 تا امروز منابعی که تحت این عنوان هزینه شده تقریباً معادل بودجه عمرانی کشور طی ده سال گذشته بوده است، وقتی چنین منبعی را آنقدر راحت هزینه کردند و به هیچ کدام از اهدافی که اعلام شده بود هم نرسیدند و به جای آن دهها هزینه کوچک و بزرگ کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را به کشور تحمیل کردند و به خاطر این اشتباهی که صورت گرفته عقل سلیم ایجاب میکند که هم دولت و هم مجلس از سیاستها و راهحلهای موضعی و غیربرنامهای اجتناب کنند و با یکدیگر همقسم شوند که در کادر برنامه ششم توسعه ابتدا یک مطالعه آسیبشناسی عمیق صورت گیرد و سپس یک راهحل مبتنی بر برنامه و در راستای اهداف توسعه ملی انتخاب شود.
وی خاطرنشان کرد: من صمیمانه و خاضعانه عرض میکنم که در غیر این صورت این راهحلهای دمدستی هم اعتبار مجلس را مخدوش میکند و هم اعتبار دولت را و به هیچ وجه به مصلحت کشور نیست که راجع به مسئلههای بسیار سرنوشتساز بدون پشتوانه کار کارشناسی تصمیمگیری شود.
وی در پاسخ به این سؤال که، به نظر شما دولت توان این کار را دارد؟ گفت: اگر دولت را به معنای دستگاههای اجرایی بگیریم حداقل تا امروز نه توانایی و نه انگیزه جدی مشاهده نشده است.