اتحادیه اروپا ترک برداشت
جشن و پایکوبی مردم یونان در خیابانها
نتایج رسمی انتخابات زودهنگام پارلمانی یونان نشان میدهد که حزب چپگرای «سیریزا» با کسب بیش از 36درصد آرا پیروز این کارزار انتخاباتی شده است نتیجهای که میتواند پایانی بر برنامههای ریاضت اقتصادی در یونان و حتی اروپا باشد.
بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی روز یکشنبه در یونان، حزب چپگرای «سیریزا» که مخالف اتحادیه اروپا است 36درصد آراء و حزب محافظهکار «دموکراسی نوین» وابسته به «آنتونیس ساماراس» نخست وزیر یونان حدود 27 درصد آراء را کسب کرد.
بر اساس این نتایج، حزب «سیریزا» 149کرسی پارلمان را در اختیار میگیرد و«الکسیس سیپراس» رهبر 40 ساله آن نیز به مقام نخستوزیری یونان خواهد رسید . بر اساس اعلام وزارت کشور یونان اگر حزب سیریزا موفق نشود دستکم 151 کرسی پارلمان را از آن خود کند باید دولت ائتلافی تشکیل دهد.
در همین حال رهبر حزب سیریزا، ساعاتی پس از پیروزی در انتخابات، با حزب راستگرای «یونانیهای مستقل» وارد مذاکره شد. رهبر حزب یونانیهای مستقل پیشنهاد ائتلاف را پذیرفته است. به این ترتیب الکسیس سیپراس، رهبر حزب ضدریاضت اقتصادی سیریزا، برای کسب اجازه تشکیل دولت ائتلافی به کاخ ریاست جمهوری خواهد رفت و بر اساس گزارشها قرار است تا فردا دولت یونان با نخست وزیری الکسیس سیپراس تشکیل شود.
اما نکتهای که در این میان انتخابات پارلمانی روز یکشنبه یونان را برای حوزه یورو، بازارهای پولی و مالی اروپا و تحلیلگران سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت کرده این است که حزب «سیریزا» و «الکسیس سیپراس» رهبر آن در مقام نخست وزیر آینده یونان اولین رئیس یک دولت عضو منطقه یورو خواهد بود که هم با برنامه کمکهای مالی مشروط اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول و هم با برنامههای ریاضت اقتصادی دیکته شده از سوی اتحادیه اروپا بر یونان به شدت مخالف است و این مسئله نگرانیها در خصوص آینده یونان در منطقه یورو و اتحادیه اروپا را افزایش داده است. از سوی دیگر برخی از کارشناسان نیز معتقدند پیروزی چپگراها در یونان میتواند نشانهای بر ناتوانی اروپا برای خروج از بحران اقتصادی و خیزش مجدد جریانات چپگرا در قاره سبز تلقی شود.
ریاضت اقتصادی تمام شد
نگرانیها از این انتخابات بیدلیل نیست چرا «الکسیس سیپراس» رهبر حزب چپ ائتلافی یونان یکشنبه شب در نخستین سخنرانی در جمع طرفداران خود با بیان اینکه «از حالا تغییرات در اروپا توسط شهروندان یونان آغاز شد»، تاکید کرد که «سیاست ریاضت اقتصادی به پایان رسیده است».
به گزارش ایرنا، وی افزود: «اکنون حضور و دستورهای وام دهندگان خارجی به یونان با پیروزی ملت در انتخابات پارلمانی پایان یافت و از امروز با تمام توان برای احقاق حق ملت یونان در مذاکرات با اتحادیه اروپا وارد عمل میشویم».
سیپراس، سیاست ریاضت اقتصادی تحمیلی وام دهندگان خارجی به یونان را اشتباه دانست و افزود: «ما بارها خطرات ادامه چنین سیاستی را یادآور شدیم».
پیش از این صدراعظم آلمان اعلام کرده بود یونان میتواند از اتحادیه اروپا خارج شود، مسئلهای که سالهاست به آرزوی مردم و مخالفان سیاستهای ریاضتی در یونان تبدیل شده است.
واکنشها به پیروزی چپگراها در یونان
انتشار خبر پیروزی مخالفان اتحادیه اروپا، موجی از شادی را در بین مردم بحرانزده یونان ایجاد کرد. مردم با ریختن به خیابانها شادی کردند.
با اعلام نتایج انتخابات پارلمانی صاحبان سرمایه و بازارهای مالی نیز از ایجاد یک بحران مالی جدید در این کشور در پی پیروزی حزب سیریزا ابراز نگرانی کردند و همراه با بازارهای پولی و مالی سیاستمداران نیز در اروپا از این انتخابات شوکه شدهاند.
دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس بامداد دوشنبه در واکنش به این پیروزی ادعا کرد این انتخابات میتواند سبب افزایش بیثباتی اقتصادی در سراسر اروپا شود.
کامرون در پیامی کوتاه در صفحه توئیترش نوشت: «انتخابات یونان سبب افزایش بی ثباتی در سراسر اروپا میشود و این همان چرایی چسبیدن انگلیس به برنامه خاص خود و ارایه برنامه امنیتیاش است. انگلیس اعلام کرده ادامه عضویت در اتحادیه اروپا را به همه پرسی مردم انگلیس میگذارد. در آلمان نيز حزب دموکرات مسيحي از پيروزي آلکسيس سيپراس استقبال نکرد.
روزنامههای انگلیس نیز روز دوشنبه با اشاره به نتایج «تکان دهنده» انتخابات یونان و آثار آن بر حوزه یورو، عنوان کردند که پیروزی حزب چپگرای سیریزا میتواند سبب چالشهای جدی در اتحادیه اروپا که هم اینک با مشکلات رکود اقتصادی و سیاستهای ریاضتی دست وپنجه نرم میکند، شود. به اعتقاد این عده، این پیروزی باعث تقویت مخالفان اتحادیه اروپا و در نتیجه تقویت احتمال خروج یونان از این اتحادیه میشود.