یک اقتصاددان:
بزرگترین ایراد دولت یازدهم دل بستن به نتایج مذاکرات است
یک اقتصاددان، ایراد دولت را خوشبینی زیاد به آینده قیمت نفت، مذاکرات هستهای و رفع مشکلات اقتصادی از طریق سیاست خارجی دانست.
دکتر بیژن عبدی، اقتصاددان در گفتوگو با «نسیم» در خصوص قیمت نفت 72 دلاری و دلار 2850 تومانی در لایحه پیشنهادی بودجه سال 94 اظهار داشت: معتقدم دولت باید با تامل بیشتری این نرخها را تعیین میکرد. نرخ 72 دلار برای نفت به نسبت خیلی زیادی خوشبینانه است و بعدها باعث کسری میشود.
وی با بیان اینکه در صورت ایجاد کسری در بودجه، جبران آن بسیار مشکل خواهد بود گفت: وقتی دولت به دلیل شرایط ایجاد شده نتواند مقدار مورد نظر نفت بفروشد و آن تعدادی را هم که میفروشد عدد مورد نظرش نیست مطمئنا با چالشهای بزرگی مواجه میشود؛ لذا من فکر میکنم دولت با چالشهایی که در آینده با آن مواجه شده و با توجه به اوضاع اقتصاد داخلی، روی مالیاتها نیز نمیتواند خیلی حساب کند.
وی با بیان اینکه بزرگترین ایراد دولت یازدهم دل بستن به نتیجه مذاکرات هستهای و گشایشی در امور هستهای و سیاست خارجی است توضیح داد: به نظر میرسد با این تمدیدها و رفت و آمدها تنها حالت بلاتکلیفی در اقتصاد افزایش پیدا خواهد کرد. وی در ادامه با بیان اینکه من نمیدانم دولت چقدر به مذاکرات خوشبین است، گفت: حتی با بسته شدن پرونده هستهای مشکلات اقتصاد ایران تمام نخواهد شد.
این اقتصاددان در ادامه با بیان اینکه آنچه که دولتها تاکنون در خصوص بودجههای سالانه انجام دادهاند بازی با یکسری از اعداد و ارقام بوده و یک ضریبی کم و زیاد کرده و کار خاصی را انجام نمیدهند گفت: جهتگیری سیاست اقتصاد مقاومتی حمایت از تولید داخل است. اما این جهتگیری را ما در بودجههای سالانه، معمولا به چشم نمیبینیم. عضو هیئت علمی کمیسیون تلفیق مجمع تشخیص مصلحت نظام توضیح داد: وقتی دکل نفتی باید در داخل ساخته شود و اما وزارت نفت از بستن چنین قراردادی با شرکتهای داخلی امتناع میکند و آن را با هزینه گزافتر به خارجیها میسپارد، این یعنی خلاف آموزههای اقتصاد مقاومتی رفتار کردن.
وی با بیان اینکه دولت باید به صنایع داخل و دانشی که در داخل تولید میشود توجه ویژهای داشته باشد و برای آن فرآیند تعریف کند و اگر نقصانی در شبکه بانکی برای حمایت از طرحهای کوتاهمدت باشد باید آن را برطرف کند گفت: ما اینها را نمیبینیم و وقتی اینها نباشد این ادعایی که بعضیها عنوان میکنند که برنامهشان را براساس اقتصاد مقاومتی بستهاند نادرست است.
عبدی با بیان اینکه بودجهنویسی مشکل را حل نمیکند، مشکل برمیگردد به جهتگیریها و به باور دولتمردان گفت: تا وقتی دولتمردان باورشان همچنان امید به این باشد که از اروپا و آمریکا علم و تکنولوژی وارد کنند یا به کمک آنها یا در تقسیم کار جهانی بخواهند چیزی گیرشان بیاید، اقتصاد مقاومتی شکل نمیگیرد.
عبدی در خصوص روند بودجهریزی عملیاتی در بودجه 94 نیز اظهار داشت: دولت باید نخست خودش باور کند که در ایران زندگی میکند نه در آمریکا، و بعد از آن، برنامهریزی کند که میخواهد بودجه را عملیاتی تدوین کند یا نه؟
وی با بیان اینکه تاکنون هر دولتی سرکار آمده، همین حرفها را زده و میگوید: اقتصاد را بدون نفت اداره خواهیم کرد و وقتی مدتی از فعالیتش میگذرد هیچ اقدام قابل ملاحظهای نمیتواند در این باره انجام دهد گفت: متاسفانه دولتها وقتی پول نفت را میبینند نمیتوانند از آن دست بکشند و هر چه توان دارند به کار میبرند تا پول نفت را در منابع درآمدیشان افزایش دهند.