kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۰۷
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۴
با گذشت 6 ماه از اظهارات وزیر اقتصاد درباره شناخت 10 میلیون پردرآمد

ثروتمندان همچنان یارانه می‌گیرند دولت هنوز در حال شناسایی است

با وجودی که 6 ماه پیش وزیر اقتصاد از شناسایی 10 میلیون پردرآمد خبر داد و گفت: یارانه آنها حذف خواهد شد ولی الان هنوز هم این ثروتمندان یارانه می‌گیرند و دولت نیز همچنان بدنبال شناسایی پولدارهاست.


به گزارش خبرنگار ما، ماجرای پرداخت تبعیض‌آمیز یارانه 45 هزار تومانی مدتهاست که افکار عمومی جامعه خصوصاً نخبگان را درگیر ساخته و تقریباً همه صاحب‌نظران متفق‌القولند که شیوه فعلی پرداخت علی‌السویه یارانه صحیح نیست و باید در آن تجدید نظر شود.
به عبارت دیگر کارشناسان معتقدند هدف از پرداخت این یارانه کمک به اجرای عدالت اقتصادی و تقویت توان مالی فقرا در برابر رفاه‌طلبی ثروتمندان جامعه بوده است.
این هدف زمانی به طور کامل محقق می‌شود که یارانه مذکور واقعاً به افراد نیازمند تعلق بگیرد و پولدارها دستشان به آن نرسد در حالی که آنچه تاکنون رخ داده خلاف این مسیر بوده است.
البته دولت یازدهم از بدو تشکیل خود وعده اجرای عدالت در پرداخت یارانه‌ها را داد و حتی علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد این دولت در نشست علنی 26 فروردین ماه سال جاری مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که دولت 10 میلیون نفر افراد پردرآمد جامعه را شناسایی کرده تا در صورت ثبت‌نام آنها برای دریافت یارانه، این افراد را از فرآیند موجود حذف کند.
اما این وعده علیرغم گذشت بیش از 6 ماه همچنان در حد حرف باقی مانده و حتی طیب‌نیا در آخرین اظهار نظر خود که دیروز در جمع خبرنگاران بیان کرد، در پاسخ به این سؤال که چه تعداد از افراد پردرآمد برای حذف یارانه نقدی شناسایی شده‌اند بدون اینکه به وعده 6 ماه پیش خود اشاره کند گفت: کار گروهی برای شناسایی افراد پردرآمد در وزارت تعاون و رفاه اجتماعی تشکیل شده که در حال بررسی و شناسایی آنهاست! این اظهارات به این معناست که فعلاً پولدارهای جامعه علیرغم درآمدهای نجومی‌شان با خیال راحت یارانه 45هزار و 500 تومانی را هم دریافت می‌کنند و هیچ دغدغه‌ای در این رابطه نخواهند داشت. در حالی که این شیوه پرداخت یارانه دقیقاً نقض غرض بوده و با اهداف اولیه قانون هدفمندی یارانه‌ها مغایرت دارد.
جالب است بدانیم اگر ثروتمندان جامعه را همان 10 میلیون نفر وزیر اقتصاد محاسبه کنیم آنها طی 6 ماه اخیر حدود 2 هزار و 700 میلیارد تومان یارانه دریافت کرده‌اند که اگر این مبلغ به نیازمندان واقعی اختصاص می‌یافت می‌توانست در جهت بهبود وضعیت معیشتی آنها کمک مؤثری باشد و یا اینکه با این مبلغ می‌شد طرحهای نیمه تمام عمرانی که مدتهاست خاک می‌خورد تکمیل شود.
به هر حال وضعیت فعلی پرداخت یارانه با وعده‌های دولت همخوان نیست و از سوی دیگر حتی با گزارش نهادهای اقتصادی بین‌المللی نیز تعارض دارد. از جمله صندوق بین‌المللی پول که چندی پیش با ارائه گزارشی از توزیع ناعادلانه یارانه‌ها در ایران انتقاد و اعلام کرد: ثروتمندان ایران 5 برابر فقرا از یارانه انرژی و مواد غذایی بهره می‌برند.
براساس این گزارش 40 درصد جمعیت ایران که در انتهای هرم درآمدی قرار دارند تنها 19 درصد یارانه پرداختی به بنزین و گازوئیل را دریافت می‌کنند. سهم این گروه از دریافت یارانه برق و مواد غذایی متوازن‌تر است به طوری که 32 درصد یارانه پرداختی به برق و 39 درصد یارانه پرداختی به مواد غذایی شامل حال این گروه می‌شود.
صندوق بین‌المللی پول همچنین با مقایسه 20 درصد جمعیت ایران که در بالای هرم درآمدی قرار دارند با 20 درصد پایین این هرم اعلام کرده است گروه اول 41 درصد کل یارانه پرداختی به بخش انرژی را جذب می‌کند در حالی که تنها 8 درصد یارانه پرداختی به بخش انرژی توسط گروه دوم جذب می‌شود.
در پایان این گزارش ذکر این نکته نیز ضروری است که دولت طبق مصوبه بودجه 93 موظف بوده در سال جاری شیوه پرداخت یارانه‌ها را اصلاح و ثروتمندان را از دایره دریافت یارانه کنار بگذارد امری که تاکنون محقق نشده است.