نمایندگان و فعالان سیاسی:
اظهار نظر آقای هاشمی درباره پروتکل الحاقی جایگاه قانونی ندارد
اظهارات هاشمی رفسنجانی در مورد پذیرش پروتکل الحاقی واکنشهای گسترده نمایندگان و فعالان سیاسی را در پی داشت.
محمد دهقان عضو هیئت رئيسه مجلس با تاکید بر اینکه بیان موضوعاتی توسط برخی اشخاص درباره پرونده هستهای جایگاه رئیس جمهور را تضعیف میکند و دوگانگی در کشور به وجود میآورد گفت: پروتکل الحاقی باید به تصویب مجلس برسد.
وی با اشاره به اظهار نظر برخی اشخاص مبنی بر اینکه «اگر آمریکاییها همزمان تحریمها را لغو کنند، ما هم پروتکل الحاقی را میپذیریم»، تصریح کرد: بیان این موضوعات نه در حیطه اختیارات و حوزه مسئولیت آنهاست و نه حتی آقای رئيس جمهور میتواند در این زمینه به تنهایی اظهارنظر کند چون پذیرش پروتکل الحاقی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و وکلای ملت به عنوان نمایندگان مردم باید در این زمینه نظر دهند.
محمد اسماعیلی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با بیان اینکه اظهار نظر برخی در خصوص پذیرش پروتکل الحاقی موضعگیری منفعلانه است گفت: هاشمی رفسنجانی در خصوص پذیرش پروتکل الحاقی جایگاه تصمیم ندارد و اظهار نظر وی در این خصوص فاقد وجاهت قانونی است.
وی ادامه داد: پذیرش پروتکل الحاقی به همین سادگیها که بیان میشود نیست. این موضوع به مجلس مربوط میشود و اظهارنظر برخی در این خصوص وجاهت قانونی ندارد.
سخنان هاشمی زمینهساز سوءاستفاده دشمن
کیومرث یزدانپناه رئيس بسیج اساتید دانشگاههای استان تهران نیز با اشاره به اظهارنظر اخیر هاشمی با بیان اینکه این سخنان زمینه را برای سوءاستفاده دشمنان فراهم میکند گفت: بهتر است اظهارنظرهای حساس را به مسئولان مربوطه واگذار کنیم.
یزدانپناه اظهار داشت: در اصل 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب شده که تمامی عهدنامهها، قراردادها، موافقتهای بینالمللی در هر زمینهای، الحاق پروتکلها، خروج از پروتکلها یا پیوست الحاقی هر یک از پروتکلها باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و با نظر شورای نگهبان برای اجرا به دولت ابلاغ شود و این مسئله بسیار شفاف و واضح مطرح شده است.
وی تصریح کرد: اگر چه حق اظهارنظر کارشناسی برای صاحبنظران در جمهوری اسلامی ایران به واسطه حقوق اساسی و قانون اساسی کشور آزاد است اما نباید از این بحث بهرهبرداری غلط شود و ما به واسطه این موضوع پا را فراتر از قانون اساسی بگذاریم و زمینه را برای سوءاستفادههای دشمنان داخلی و خارجی فراهم کنیم.
فاطمه آلیا نماینده تهران در مجلس نیز با ابراز شگفتی از موضعگیریهای خارج از چارچوب اختیارات رئیس مجمع تشخیص گفت: این سخنان برای مجلس و دیگر مسئولان زحمت ایجاد میکند چرا که باید آنها را رفع و رجوع کنند.
وی گفت: به لحاظ تعیین سیاستهای کلی نظام هم در عرصه بینالملل، این صرفاً در حوزه اختیارات رهبری و ولایتفقیه است و هیچ کس دیگری وجاهت و اعتبار اظهارنظر در این باره را ندارد.
آلیا اظهار داشت: در چند ماه اخیر مشاهده کردیم که آقای هاشمی تلاش میکند با توسل به خواب و... مواضع امام راحل را تحریف کند و در مورد پروتکل الحاقی نیز نظر شخصی اعلام میکند.
وی با تاکید بر اینکه کسی نمیتواند به خود اجازه دهد که هم مجلس باشد، هم دولت و هم قوه قضائیه، ادامه داد: گویا ایشان به دلیل کبر سن احساس میکند که باید مورد توجه قرار گیرد اما بهتر است این جلب توجه را در حوزههای دیگر که برای نظام هزینه ندارد صرف کند.
برخورد هاشمی منفعلانه است
احمد بخشایش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت: رفتار آقای هاشمی در مورد پروتکل الحاقی منفعلانه است و خود وی هم میداند که غرب بهایی به صحبتهای وی نمیدهد.
وی افزود: اینکه آقای هاشمی خود را در جایگاه مجلس ببیند و صحبت کند موجب ناراحتی مجلس میشود و این کار همانند این است که مجلس شورای اسلامی به حوزه کاری وی ورود کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: آقای هاشمی رفسنجانی باید سیاستمدار باشد و بداند که غرب بهایی به صحبتهای وی نمیدهد و البته خود وی هم این را میداند.
محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با بیان اینکه پذیرش و یا عدم پذیرش پروتکل الحاقی در حوزه وظایف مجلس است و هیچ مجموعهای نمیتواند در این حوزه اظهارنظر کند گفت: امروز صحبت کردن در مورد پروتکل الحاقی هیچ جایگاهی ندارد زیرا تاکنون عملکرد مثبتی از طرف مقابل در مذاکرات ندیدهایم.