روحانی در همایش تبیین سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج از رکود
فرصت 5+1 بیانتها نیست
رئیسجمهور تاکید کرد: ما در مذاکرات جدی هستیم اما دنیا بداند فرصتی که ملت ایران در اختیار 5+1 گذاشته بیانتها نیست.
حجتالاسلام حسن روحانی در همایش تبیین سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج از رکود با ابراز خرسندی از اینکه چند روز قبل از 26 مرداد یعنی زمان آغاز رسمی کار دولت یازدهم این همایش برپا شده است، گفت: در آغاز کار دولت یازدهم ما با مسائل و مشکلات بسیار پیچیدهای در بخشهای گوناگون مواجه شدیم. برخی از این مسائل مربوط به بخش اقتصاد بود، بخشی دیگر مربوط به سیاست خارجی و برخی نیز مربوط به سیاست داخلی، اجتماعی و فرهنگی بود. در این میان برخی از مسائل جزو مواردی بود که نیاز به تصمیم فوری داشت و برخی نیز نیاز به برنامهریزی جامع داشت.
وی افزود: در طول 11 ماه گذشته نسبت به مسئله تامین آب یا صرفهجویی در آب و مهار آن تصمیم گرفتیم، برنامهریزی کرده و آنها را عملیاتی کردیم و بر این مبنا از امسال یعنی سال 93 سالی حداقل دو میلیارد دلار اعتبارات برای مسئله آب تامین میکنیم.
امسال نیز اعتبار تامین و هزینه خواهد شد. در سالهای بعد نیز این کار انجام خواهد شد.
روحانی ادامه داد: در میان دهها مشکل بزرگی که پیش روی ما بود، در بحث سیاست خارجی و اقتصاد، احساس دیگری برای برنامهریزان بود و بسیاری از صاحبنظران مشکلات اقتصادی و سیاست خارجی را تاثیرگذار در سایر بخشها و تاثیرگذار مستقیم بر زندگی مردم میدیدند و امروز هم این را میبینیم.
رئیسجمهور در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: ما در اقتصاد با رکود تورمی بیسابقهای در کشور مواجه بوده و هستیم که طبق آمار از سال 1338، که آمار بانک مرکزی از این سال مطرح شده است، به استثنای سالهای اولیه انقلاب یعنی 57 تا 60، هیچ زمانی شرایط سالهای 91 و 92 را نداشتیم، یعنی رکودی که دو سال پشت سر هم ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه «طبق آمار بانک مرکزی رشد اقتصادی کشور در سال 91، منفی 6/8 درصد و در سال 92، منفی 1/1 درصد بوده است،» افزود: دو سال رکود توام با تورم بالای 30 درصد داشتهایم که در تاریخ کشورمان سابقه نداشته یا کمتر سابقه دارد.
میدانید که آثار معضلات اقتصادی در بسیاری از موارد بدین شکل ظهور و بروز پیدا میکند که ممکن است مشکل امسال بوجود بیاید و آثارش را در سالهای بعد مشاهده کنیم.
روحانی با بیان اینکه «ممکن است برخی بگویند رکود سالهای 91 و 92 در سایه تحریم بوده است، تاکید کرد: حتی اگر تحریم نبود، در سال 91 ما با این مشکلات مواجه میشدیم و بسیاری از آنچه امروز به عنوان مشکلات اقتصادی وارث آن هستیم، ارث تحمیلی سالهای قبل به ماست.
رئیسجمهور با بیان اینکه «من حس میکنم که کمتر دستی است که به کیسه بانک مرکزی رفته باشد و نسوخته باشد،» برداشتهای بیحساب دولت از بانک مرکزی طی سالهای اخیر را از جمله معضلات اقتصاد کشور دانست و یادآور شد: 40 هزار میلیارد تومان از همین کیسه گرفتند و مسکن مهر ساختند و بیش از 80 درصد پایه پولی کشور را افزایش دادند و از روزی که پول خلق شد، تورم بالای 30 و 40 درصد را شاهد بودیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: توانستیم با قدمهای استوار به پیش برویم و بر تورم، مهار بزنیم و سیر صعودی سریع تورم را مهار کنیم و کاهش بدهیم. در طول یک سال گذشته تورم ماهانه بصورت متوسط 1/14 درصد بوده و این یعنی ما از تورم ماهانه که به طور متوسط 4 الی 5 درصد بود به این رقم رسیدیم.
روحانی با بیان اینکه «در بحث تورم و مهار آن، قدمهای جدی برداشتیم،» افزود: از همان آغاز به مردم شریف ایران قول دادیم که تورم 12 ماهه را در پایان سال 92 به 35 درصد میرسانیم که البته از این رقم نیز کمتر شد و همان وقت به مردم وعده دادیم که تورم سال 93 به 25 درصد خواهد رسید و امروز خوشحالم که با افتخار اعلام کنم طبق محاسبات و پیشبینیها و بررسیهایی که در دو ماه اخیر انجام شده، انشاءالله تا پایان سال 93 رقم تورم به میزانی کمتر از 25 درصد خواهد رسید. انشاءالله رقم دقیق آن را در آینده اعلام میکنم ولی این رقم به مراتب از 25 درصد پایینتر خواهد بود. وی افزود: اگر تورم مهار نمیشد قدرت خرید مردم از کجا میآمد؟ جنسی را که تولید می شد چه کسی میخواست بخرد؟ ما ناچار بودیم ضمن اینکه اهمیت بحث رکود را میدانستیم، برای مهار تورم و کاهش آن تلاش کنیم و شروع کار از آن باشد. امروز نیز اعلام میکنیم که مهار تورم در کنار سیاستهای خروج از رکود ادامه خواهد داشت. شاید شما بگویید اینها جمع متضادین است، با سیاستهای انقباضی، البته من قبول ندارم که سیاست ما انقباضی است.
روحانی میزان نقدینگی را نشانهای برای این مسئله دانست که سیاستهای دولت، انقباضی نیست و در همین راستا تصریح کرد: نقدینگی نشان میدهد که سیاست ما انقباضی نیست. البته نسبت به پایه پولی همچنان دقت میکنیم که رشد پایه پولی، محدود و کنترل شده باشد. ما مهار تورم را نیز همچنان ادامه میدهیم و سیاست خروج از رکود را نیز قدم به قدم اجرا میکنیم.
وی افزود: متاسفانه بانکها، بنگاهدار شدهاند و پولی را که بدست میآورند برای بنگاه خود صرف میکنند در حالی که بانکها باید از بنگاهداری خارج شوند؛ چرا که این اقدامی که الان انجام میدهند برخلاف اصول بانکداری است. بانک واسطه است و پولهای مردم را که جمع میکند باید به عنوان تسهیلات و با نرخ عادلانه، نه با نرخ کمرشکن، ارائه کند؛ بویژه حالا که تورم در حال پایین آمدن است.
رئیسجمهور همچنین تاکید کرد که شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی باید به صحنه بیایند و سود را عادلانه کنند؛ بر مبنایی که نرخ تورم در حال حاضر وجود دارد، چرا که الان تورم کاهش پیدا کرده است و تا پایان سال به مراتب بیشتر کاهش پیدا میکند.
روحانی با اشاره به اینکه «در زمانی 20 میلیارد دلار بصورت اسکناس به بازار آمد و معلوم نشد که پول آن چه شد و چه قدر از آن بیرون رفت،» در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع تحریم اشاره کرد و گفت: ما قدمهای بزرگی برای رفع تحریم برداشتیم و تحریمها را تضعیف کردیم و پایه تحریمها لرزان شده و شرایط به گونهای است که ما در هر موقعیتی که قرار بگیریم به وضع گذشته برنمیگردیم.
به گزارش ایسنا، رئیس دولت یازدهم با اشاره به مذاکرات ایران و 5+1 اظهار کرد: ما در مذاکرات جدی و مصمم هستیم ولی دنیا نیز بداند فرصتی که ملت ایران در اختیار آنها گذاشته است بیانتها نیست. وی با بیان اینکه «دولت برنامههای اقتصادی خود را براساس ادامه شرایط فعلی تنظیم کرده است،» در عین حال تاکید کرد: توافق به نفع همه و ادامه تحریمها به ضرر همه است.
این را اروپاییها و کشورهای شرقی نیز میگویند. کشورهای دور و بر ما نیز این موضوع را میگویند و در واقع رفع تحریم به نفع همه است و به ثبات و امنیت کل منطقه کمک میکند.