با اشاره به نگارش پیشنویس نهایی
ظریف در وین: اختلافها با 5+1 بسیار زیاد است
سومین دور مذاکرات جامع ایران و گروه 5+1 موسوم به وین 3 صبح دیروز (سهشنبه) به وقت محلی در حالی آغاز شد که طرفین امیدوارند پس از این دور از مذاکرات وارد مرحله تدوین پیشنویس متن توافق نهایی شوند.
نشست افتتاحیه سومین دور مذاکرات وین درباره گام پایانی توافقنامه ژنو به ریاست وزیر امور خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح دیروز (سهشنبه) در مقر سازمان ملل در شهر وین برگزار شد.
پس از نشست افتتاحیه ظریف و اشتون مذاکرات ایران و 5+1 در سطح معاونان به ریاست سیدعباس عراقچی و هلگا اشمیت معاون اشتون پایان یافت .
در ادامه سیدعباس عراقچی معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران صبح روز سهشنبه پیش از آغاز مذاکرات ایران و 5+1 نیز به طور جداگانه با معاونان وزیران خارجه روسیه و چین دیدار کرد. محمدجواد ظریف دوشنبه شب در وین پس از شام کاری با کاترین اشتون در جمع خبرنگاران گفت که در مذاکرات فروردینماه هیاتهای مذاکراتی ایران و 5+1 موضوعات باقیمانده را بحث خواهند کرد و قرار شد از اردیبهشت شروع به تدوین پیشنویس کنیم.
وی با تاکید بر ضرورت رعایت احترام متقابل در مذاکرات، بحثهای صورت گرفته در دیدار با اشتون را «خوب» توصیف کرد و گفت: امیدوارم در مذاکرات جاری همکاران ما بتوانند درباره موضوعات باقیمانده یک دور بحث کنند.
ظریف ادامه داد: برخی موضوعات مثل نحوه نظارت (آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران) هنوز یک دور هم بحث نشده است. در برخی موضوعات هم نیاز است جزئیتر بحث شود. بنابراین سعی داریم در مذاکرات این هفته یک دور همه موضوعات بررسی شوند.
رئیس هیئت مذاکرهکننده هستهای کشورمان تاکید کرد که «هنوز پیشنویسی برای توافق نهایی وجود ندارد و بعد از مذاکرات این هفته قرار است با هم شروع به نگارش متن کنیم.»
ظریف گفت: احتمالا قسمت دشوار کار هم همین جاست (نگارش متن). موضوعات داخل پرانتز و اختلافی زیاد خواهد بود که امری طبیعی است اما دو طرف هم زمان نگارش متن را شروع میکنند و سعی میکنند برداشتهایشان را روی کاغذ بیاورند.
ظریف در صفحه شخصی خود نیز درباره مذاکرات وین 3 نوشت: این دور از مذاکرات، احتمالا آخرین دور مرور موضوعات مهم که هر یک از طرفین معتقد است به شکلی میباید در توافق نهایی مورد توجه واقع شوند خواهد بود و از دور بعد نگارش مشترک توافق نهایی را آغاز خواهیم کرد که کاری پیچیده، دشوار و کمسرعت خواهد بود.
وی افزود: به همین دلیل یک گروه مشورتی حقوقی از اساتید بسیار معتبر و شناخته شده حقوق بینالملل که افتخار همکاری با آنها را در دانشگاه داشتهام و نیز از فارغالتحصیلان برجسته دکترای حقوق بینالملل دانشگاههای معتبر داخل و خارج تشکیل دادهام که در این امر مهم هیئت مذاکرهکننده را یاری کنند. هر یک از دوستان و هموطنان هم که نظر مشورتی، نکته حقوقی یا پیشنهادی در این زمینه دارند میتوانند به آدرس ایمیل من ارسال کنند.
وی همچنین در پیامی در شبکه توییتر نیز نوشت که ادامه مذاکرات برای دستیابی به توافق نهایی سنگین و نیازمند مسئولیتپذیری جمعی است. به خصوص اینکه در راستای منافع همه طرفها باشد.
مایکل مان: قطعنامه اروپا تاثیری بر مذاکرات ندارد
مایکل مان سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آستانه دور تازه مذاکرات هستهای ایران و گروه 5+1 گفت: همانطور که در دور پیشین هم دیدید ما اعلام کردیم که گفتوگوها مفید و ساختاری بوده و پیشبینی من این است که این دور هم همانند دفعه پیش ادامه یابد تا ما به موضوعات کلیدی مورد نظر طرفین بپردازیم. موضوعاتی که باید بخشی از یک توافق نهایی و جامع باشد. در نتیجه فکر نمیکنم کسی در این دور منتظر توافق باشد بلکه این یک دور دیگر از مذاکراتی سخت است که در ادامه دیدار کارشناسان 5+1 با ایران در هفته گذشته در وین انجام میشود.
به گزارش فارس، وی درباره قطعنامه ضدایرانی پارلمان اروپا و واکنش منفی مقامهای ایرانی و تاثیر آن بر روند مذاکرات نیز گفت: پارلمان اروپا یک نهاد مستقل و نهادی متفاوت از آن نهادی است که کاترین اشتون آن را نمایندگی میکند. در نتیجه پارلمان اروپا حق دارد که هر آنچه میخواهد بگوید و تصمیم بگیرد. اما این قطعنامه هم الزامآور نیست. ما برای پارلمان اروپا احترام قائلیم اما اقدام آنها، تاثیر مستقیمی بر این مذاکرات که توسط کاترین اشتون و به نمایندگی از جامعه بینالمللی انجام میشود، نخواهد داشت.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه و طرف مذاکرهکننده روسی نیز در مذاکرات هستهای بین ایران و گروه «5+1»، در آستانه دور سوم این مذاکرات در وین اعلام کرد که دستیابی به توافق بین طرفین تا تاریخ 20 جولای کاملا واقعی است و اکنون لازم است تا روی متن سند نهایی کار شود.
به گفته وی، در حال حاضر همه شرایط فراهم شده و ما تقریبا به نیمه راه رسیدهایم. اکنون برخی مسائل باقیمانده که در مرحله بررسی قرار دارند و در سطح کارشناسان روی آنها کار خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که عوامل خارجی، از جمله اختلاف بر سر اوضاع اوکراین تاثیری بر جو حاکم بر مذاکرات ایران و گروه 5+1 نداشته و همه طرفین مایلند تا تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه به نتیجه برسد.
تسنیم نیز به نقل از منابع غربی نوشت: منابع نزدیک به مذاکرهکنندههای غربی با اشاره به این که گفتگوها بین ایران و قدرتهای جهانی روند مثبتی داشته است مدعی شدهاند که احتمال دستیابی به توافق نهایی در پایان ششماه مقرر در توافقنامه موقتی بسیار زیاد است.
این منابع مدعی شدهاند که «در برخی حوزهها توافقاتی حاصل شده است» منابع غربی همچنین از برگزاری آخرین نشست بین ایران و گروه 5+1 که برای امضای توافقنامه نهایی برگزار میشود در شهر نیویورک آمریکا خبر دادهاند. همچنین دیروز در حدود 10 نفر از حامیان رژیم صهیونیستی و منافقین در برابر محل استقرار هیئتهای مذاکرهکننده در وین دست به تجمع زدند. تجمع 10 نفری حامیان صهیونیستها و منافقین با هدف تاثیرگذاری بر روند مذاکرات برگزار شد و بدون هیچ تاثیری به پایان رسید.
گفتنی است ایران و گروه 5+1 در نشست وین یک توافق کردند که تا تیرماه (پایان دوره زمانی گام اول توافق ژنو) پنج تا شش جلسه برگزار کنند که دور اول و دوم آن در وین برگزار شد.
در نشست قبلی وین (وین2) نیز به مباحثی چون غنیسازی، آبسنگین اراک، همکاریهای بینالمللی در زمینه فناوری صلحآمیز هستهای و تحریمها پرداخته شد.