هشدار و توصیه مسئولان به مناسبت شب چهارشنبه آخر سال
حوادث آتشبازی و انفجار مواد محترقه در شب چهارشنبه آخر سال یکی از دغدغههای مسئولان و خانوادهها است.
متأسفانه علیرغم توصیهها و هشدارهای دستاندرکاران امر همه ساله شاهد مصدومیت و بعضاً مرگ دلخراش تعدادی از هموطنان در جریان وقوع این حوادث در سراسر کشور هستیم.
براساس آمار پزشکی قانونی و اورژانس کشور در سال 1390، دو هزار و 88 نفر در این روز مصدوم و 5 تن نیز به طرز رقتباری کشته شدند.
در سال 1391 نیز اگرچه هشدارهای مکرر پلیس و رسانهها تا حد زیادی بر بهبود رفتار مردم تأثیر گذاشت اما با این حال نزدیک به 400 نفر در حادثه چهارشنبه آخر سال مجروح و مصدوم شدند و 2 تن نیز جان خود را از دست دادند. طبق اظهارات رئیس بیمارستان سوانح سوختگی مطهری، بیشترین آسیبها به چشم بود اما در کل شدت جراحتهای سال 91 کمتر از سالهای پیش بوده است.
متأسفانه در حادثه سال گذشته یک کودک 11 ساله به علت انفجار ترقه در کنارش جان خود را از دست داد و یک دختر 5 ساله نیز دچار سوختگی 95 درصد شد که از شدت سوختگی فوت کرد.
براساس آمارهای منتشر شده، پارگی پلک و صورت و پارگی کره چشم بالاترین جراحات مصدومان راتشکیل میداد. از طرفی سوختگیهای ناشی از آتشبازی نیز در مرحله دوم قرار داشت.
گزارشهای اورژانس کشور از آمار مصدومان شب چهارشنبه آخر سال، نشان میدهد بیشترین قشری که در این حوادث آسیب دیدهاند در رده سنی 15 تا 24 سال قرار داشتهاند. همچنین به لحاظ تفکیک جنسیتی نیز، جنس مذکر حدود 35 برابر جنس مؤنث آسیب دیده است. از همین رو، مسئولان و دستاندرکاران از والدین تقاضا دارند که در هنگام تهیه وسایل آتشبازی بیخطر فرزندانشان را همراهی نمایند.
والدین میبایست به این نکته توجه داشته باشند که در سال گذشته ترقه، آتش و نارنجک بیشترین حوادث را ایجاد کردهاند. لذا مواد آتشبازی (محترقه و انفجاری) را از محلهایی که مطمئن هستید، خریداری کنید.
همیشه در مواقع آتشبازی جهت اطفاء حریق، آب، کپسول اطفاء حریق و حتیالامکان جعبه کمکهای اولیه در دسترس باشد. مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار بوده و در صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشتی نیروی انتظامی و یا پلیس 110 اطلاع دهید.
به گفته مدیر روابط عمومی اورژانس کشور، در سال گذشته 47/9 درصد حین بازی با مواد محترقه و 26/2 درصد در حین عبور به صورت عابر پیاده و یا حین تماشا دچار حادثه شدهاند.
دهقانی با عنوان این مطلب که استفاده از مواد آتشبازی هرگز به طور کامل ایمن نیست، تأکید کرد: حوادث نه تنها ممکن است برای کسانی که از آن استفاده میکنند، رخ دهد، بلکه برای کسانی که این مواد را درست میکنند نیز ممکن است اتفاق بیفتد. پس از مکانهایی که از مواد محترقه در آن استفاده میشود، دوری کنید.زخم، پارگی و بریدگی شایعترین نوع آسیب این حوادث بوده و سوختگی درجه یک و خراشیدگی و ساییدگی در رتبههای بعدی قرار داشتند. همچنین، بیشترین نواحی آسیب بدن به ترتیب دست (38/3 درصد) و چشم (23/7 درصد) بوده است.
پلیس میزبان هنجارشکنان و مزاحمان جانشین فرمانده نیروی انتظامی کشور گفت: طبق هماهنگی با دستگاه قضایی هنجارشکنان چهارشنبه آخر سال دستگیر و خودروهایی که در معابر اصلی ایجاد راهبندان و مزاحمت کنند، توقیف شده و تا پایان تعطیلات نوروزی مهمان ناجا خواهند بود.
سردار احمدرضا رادان با اشاره به کشف 31 میلیون مواد محترقه با همکاری مردم توسط ماموران نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: اکثر مواد محترقهای که افراد تهیه میکنند استاندارد نیست. در این راستا پلیس عملیات خود را تشدید کرده و تاکنون نیز مقدار زیادی از این دست مواد محترقه کشف و منهدم شده است.وی ضمن اشاره به مصادف شدن چهارشنبه آخر سال با ایام فاطمیه اذعان داشت: با هماهنگیهایی که با دستگاه قضایی صورت گرفته، اگر افرادی اقدام به هنجارشکنی کنند دستگیر و با خودروهایی که در معابر اصلی ایجاد راهبندان و مزاحمت نمایند توقیف و تا پایان تعطیلات نوروزی مهمان ما خواهند بود. البته بنده هیچکس را به این مهمانی دعوت نمیکنم، چرا که مهمانی خوبی نیست.
پوشش نوروزی تهران با استقرار
350 ایستگاه پلیس
رئیس پلیس تهران بزرگ گفت: پلیس تهران بزرگ برای تامین امنیت هر چه بیشتر و جلوگیری از سرقت 650 ایستگاه پلیس در محلات تهران دایر کرده که این تعداد به علاوه یکصد ایستگاه فعلی پلیس در ایام نوروز فعال خواهند بود.
سردار ساجدینیا در ادامه صحبتهایش با اشاره به در پیشرو بودن چهارشنبه پایانی سال از استقرار ماموران پلیس در نقاط حادثهخیز خبر داد و افزود: تا امروز موارد خاصی در تولید انبوه مواد محترقه دستساز به چشم نخورده و هیچ مصدومی و یا مجروحی نیز در رابطه با چهارشنبه آخر سال گزارش نشده است.
درختان را هیزم آتش نکنید!
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر این مطلب که نباید شادی را برابر با نابودی طبیعت دانست گفت: شکستن و آتشزدن شاخههای درختان خیابان برای تهیه آتش چهارشنبه سوری، آتشزدن طبیعت است.
اسماعیل کهرم در این رابطه افزود: در شب چهارشنبهسوری برخی افراد اقدام به شکستن شاخه درختان و آتشزدن آن میکنند در حالی که باید توجه داشته باشیم شادی نباید به قیمت نابود کردن محیط زیست تمام شود.
وی با ابراز تاسف از انجام برخی کارهای خطرناک در مراسم چهارشنبه سوری تاکید کرد: این جشن یک سنت دو هزار ساله است که تمام مراحل آن بر اساس فلسفهای انجام می شد اما اکنون با تحریفاتی که در این سنت دیرینه ایجاد شده اشیایی مانند ترقه، فشفشه و نارنجک جای آن مراسم زیبا را گرفتهاند.
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: متاسفانه در این شب تهران بوی باروت میگیرد و تعداد زیادی از افراد مستقیم و غیرمستقیم آسیب میبینند در حالی که زیبایی برگزاری اینگونه جشنها به سنتی و قدیمی بودن آنها است.
شهروندان در ایام نوروز پاسبان طبیعت باشند
روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران نیز با انتشار اطلاعیهای از مردم درخواست کرد در صورت مشاهده هرگونه عوامل تخریب محیط زیست، مراتب را سریعا از طریق شماره تلفنهای 77352781، 7735957 و 77359564 اطلاع دهند.
توصیه های اورژانس کشور به مردم
دهقانی رئیس اورژانس کشور به هموطنان توصیه کرد: شما میتوانید از عینکهای محافظ یا حداقل عینکهای طبی خود استفاده کنید و حتیالامکان در منزل بمانید. بقایای مواد آتشبازی را سریعا جمعآوری نکنید. حتما 15 تا 20 دقیقه صبر کنید. بعد از آن جمعآوری کرده و در یک سطل محتوی آب بریزید و سپس دفع کنید. در صورت امکان یک شیلنگ آب در نزدیکی محوطه آتش آماده گردد تا در صورت لزوم، بتوان از آن استفاده نمود، حتما قبل از ترک محل از خاموش شدن آتش مطمئن شوید.
وی ادامه داد: از حمل مواد محترقه و آتشگیر و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم در جیب لباس و کیف جدا خودداری کنید. مواد آتشبازی (منفجره و محترقه) را به طرف افراد دیگر پرت نکنید، هیچگاه مواد آتشبازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشهای یا فلزی قرار ندهید، زیرا در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز به اطراف پرتاب شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد. هیچگاه از الکل برای آتشگیری مواد استفاده نکنید در ضمن از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن چه در واحدهای مسکونی و چه در معابر، کوچه و خیابان خوددداری نمایید. از پرتاب مواد آتشزا مانند فشفشه و موشک بر روی درختها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتشسوزی است، خودداری کنید.
از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت، بنزین و غیره بر روی مواد آتشگیر خودداری شود. از قرار دادن ظروف تحت فشار از جمله کپسول، اسپری، حشرهکشها و... بر روی آتش خودداری شود.
از سوزاندن وسایلی چون کپسول گاز، لاستیک و آمپول و استفاده از مواد آتشزا نظیر بنزین، الکل، کاربیت و مانند آن خودداری نمایید.از برپایی آتش درمعابر باریک و در نزدیکی پستهای برق یا ایستگاههای تقلیل فشار گاز و پارکینگهای عمومی پرهیز کنید. از برپایی آتشهای حجیم و غیرقابل مهار خودداری کنید.