در پی سقوط مکرر شاخص بازار سرمایه صورت گرفت
زیان 50 درصدی سهامداران بورس
سقوط مکرر شاخص بورس تهران در هفتههای اخیر سهامداران بازار سرمایه را با زیان 50 درصدی مواجه کرده است.
سقوط مکرر شاخص بورس تهران در هفتههای اخیر سهامداران بازار سرمایه را با زیان 50 درصدی مواجه کرده است.
بورس تهران که هفتههاست حال و روز خوبی ندارد و روزانه با افتهای شدید خود، هزاران سهامدار را ناامید و نگران کرده است در معاملات آخرین روز کاری هفته جاری نیز با افت 1105 واحدی شاخص روبرو شد.
به این ترتیب بورس تهران که تحت تاثیر مصوبه اخیر مجلس در خصوص افزایش بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی گرفتار سقوط شده بود، دیروز نیز با اعلام خبر انتشار اوراق مشارکت با سود 23 درصد به روند نزولی خود شدت داد و با افت بیش از هزار واحدی مواجه شد. به طوری که با انتشار خبر افزایش سود اوراق مشارکت به 23 درصد، صفهای فروش در بازار سرمایه سنگین شد و شاخص بورس تهران با 1105 واحد کاهش به کانال 79 هزار و 134 واحد رسید.
مشاهده میشود که دولت نه تنها عزمی برای بهبود وضعیت بورس و جلوگیری از زیان سهامداران ندارد بلکه با مصوبات جدید سعی در خروج نقدینگی از بورس تهران و زیان هنگفت سهامداران را دارد، زیرا انتشار اوراق مشارکت با سود 23 درصد، موازیکاری با بازار سرمایه بوده و با این رویداد رقیب دیرینه بازار سرمایه، از این بازار پیشی گرفته و نقدینگی را به سمت خود جذب میکند و به افزایش بیاعتمادی در بازار سرمایه دامن میزند.
این اوضاع در حالی سهامداران به خصوص سهامداران تازه وارد را به شدت نگران و متضرر کرده است که نهال بیاعتمادی در بورس تهران در حال بزرگ شدن بوده و هر روز تعدادی از سهامداران در تلاشند تا بقای بورس را به لقایش بخشیده و از این بازار پر ریسک خارج شوند.
بر این اساس روند نزولی بورس در هفتههای اخیر موجب زیان 30 تا 50 درصدی سهامداران و بازگشت شاخص از کانال 90 هزار و 79 هزار واحد شده است.
به گزارش ایسنا در بازار دیروز اکثر نمادهای مختلف منفی شده و شرکتهای پالایشگاه نفت بندرعباس، مخابرات، پالایشگاه اصفهان، سرمایهگذاری امید، بانکهای پاسارگاد، پارسیان، تجارت به همراه ارتباطات سیار، پالایش نفت تبریز، کشتیرانی، بانک صادرات، فولاد مبارکه، بانک اقتصاد نوین، گلگهر، فولاد خوزستان، چادر ملو و ملی مس بیشترین تاثیر را در افت هزار واحدی شاخص بورس گذاشتند.
همچنین در بازار چهارشنبه شرکتهای داروسازی زهراوی و تولی پرس از بیشترین تقاضای خرید برخوردار شده و شرکتهای مطرحی چون ایران خودرو، حفاری شمال، بانک تجارت، سرمایهگذاری ساختمان ایران، نیرو ترانس، سایپا دیزل و بانک پاسارگاد بیشترین تقاضای فروش را به خود اختصاص دادند.
در مجموع در بازار سر تا سر قرمز دیروز حجم معاملات به شدت کاهش یافت و تنها 156 میلیون سهم به ارزش 60 میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت و ارزش بازار سرمایه تا سطح 390 هزار میلیارد تومان کاهش یافت.
اظهارات یک مقام آگاه
در همین زمینه یک مقام آگاه در بورس تهران در گفتوگو با خبرنگار کیهان با انتقاد از تناقض در تصمیمگیریهای اقتصادی مسئولان دولتی و مجلسی با اظهاراتشان گفت: در شرایطی که برخی مسئولان دولتی و مجلسی بارها موضوع حمایت از بازار سرمایه را در حرف مطرح کردهاند اما متاسفانه در عمل شاهدیم که نمایندگان مجلس نرخ خوراک پتروشیمیها را چند برابر گذشته یعنی به نرخ 15 سنت تصویب میکنند و از سوی دیگر مسئولان دولتی و بانک مرکزی هم با انتشار اوراق مشارکت با سود 23 درصد حمایت میکنند.
وی افزود: انتشار اوراق مذکور با سود 23 درصد در حالی صورت گرفت که بازار سرمایه مدتهاست خواهان مجوز افزایش سود اوراق منتشره در بورس از سوی بانک مرکزی است اما مسئولان این بانک اجازه این افزایش سود را ندادهاند.
این مقام آگاه تاکید کرد: همانطور که ملاحظه میشود حرفهای مسئولان با تصمیماتشان مطابقت ندارد و همین مسئله موجب کاهش شدید ارزش سهام در بورس شده است.
وی در عین حال با اشاره به موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها اظهار امیدواری کرد که شورای نگهبان با تجدید نظر در مصوبه بودجه 93 خصوصاً نرخ خوراک پتروشیمیها مانع از افت بیشتر بورس شود.
افت شدید بورس
جبران میشود
در همین حال یک کارشناس بازار سرمایه پیشبینی کرد به زودی افت شدید بورس جبران شود.
حسینی خزلیخرازی در گفتوگو با فارس، با اشاره به اقدام اخیر بانک مرکزی برای افزایش نرخ اوراق مشارکت، اظهار داشت: دولتها معمولاً در پایان سال برای جذب نقدینگی جامعه چنین اقدامی انجام میدهند.
وی با بیان اینکه قرار بود جذب نقدینگی از طریق بازار سرمایه و با شیوه انتشار اوراق خزانه اسلامی در بازار ثانویه انجام شود، افزود: در شرایطی که بیش از یک ماه است، بورس رونق ندارد، انتشار اوراق مشارکت، کار موازی با بازار سرمایه است.
خرازی گفت: شرکتهای تامین سرمایه صکوک، اوراق مشارکت را پیش از این با نرخهای 23 و 24 درصد به راحتی پرداخت میکردند و اوراق جدیدی که بانک مرکزی رونمایی کرده، جذابیتی ندارد چرا که نرخ مؤثر بهره آن به نسبت اوراق قبلی، چندان بالا نیست.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه اکنون بورس متأثر از دیگر اخبار منفی شده است، گفت: خبر انتشار اوراق مشارکت به شیوه جدید نمیتواند تاثیری بر بازار داشته باشد.
وی ادامه داد: اکنون سرمایهگذاران سهام خود را با 30 تا 40 درصد پایینتر حاضر نیستند، فروخته و با اوراق جدید بانک مرکزی معاوضه کنند.
خرازی با تاکید بر اینکه بازار به زودی افت شدید را با سرعت جبران خواهد کرد، گفت: فعالان بازار به خوبی میدانند که سهمهایی که با سرعت تنزل قیمت داشته باشند، به همان شکل جبران خواهد شد.
این مدیر عامل کارگزاری درباره شرایط فعلی بازار برای خرید سهام خاطرنشان کرد: اکنون با توجه به افت قیمتها، فرصت بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری است و برخی که کف بازار را تشخیص نمیدهند،در این قیمتها به صورت خرد خریداری میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه نرخ موثر سود واقعی این اوراق در 6 ماه گذشته 10 درصد است، گفت: سرمایهگذاران بورسی در مدت 3 روز میتوانند این بازدهی را به دست آورند، بنابراین انتشار این اوراق برای فعالان بازار سهام جذابیتی ندارد.
تجمع سهامداران
از سوی دیگر جمعی از سهامداران بورس ظهر دیروز با تجمع روبهروی تالار معاملات بورس با انتقاد نسبت به انتقال شرکتها از بازار پایه فرابورس به بازار توافقی، خواستار استعفای مدیران بورس شدند.
به گزارش فارس، به دنبال انتقال 14 نماد از بازار پایه فرابورس به بازار توافقی، برخی از سهامداران در شکوايیهای اعتراض خود را مطرح کردند.
در پلاکاردهایی که این سهامداران در دست داشتند، خواستار استعفای امیر هامونی مدیر عامل فرابورس و علی صالحآبادی رئیس سازمان بورس شدهاند.