دکتر مرندی: شفافسازی تخصیص اعتبارات از متضرر شدن مردم جلوگیری میکند
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشورگفت: هر بار گروه سیاسی در کشور عوض میشود افرادی وارد سیستم بهداشت و درمان میشوند که در ستاد مرکزی وزارتخانه نبوده تا پخته شوند، لذا با سلیقهای که 180 درجه با قبلی متفاوت بوده به میدان میآیند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشورگفت: هر بار گروه سیاسی در کشور عوض میشود افرادی وارد سیستم بهداشت و درمان میشوند که در ستاد مرکزی وزارتخانه نبوده تا پخته شوند، لذا با سلیقهای که 180 درجه با قبلی متفاوت بوده به میدان میآیند.
سیدعلیرضا مرندی دیروز در نشست خبری در محل فرهنگستان علوم پزشکی گفت: اینکه از مراقبتهای اولیه میگذریم و به دنبال خرید تجهیزات گرانقیمت پزشکی میرویم، اشتباه است. در حالیکه از آنها هم به درستی استفاده نمیکنیم.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور ادامه داد: تمرکز کشورها باید بر روی مراقبتهای اولیه سلامت باشد که در اوایل انقلاب انجام میشد اما چون آن موقع بیسوادی رایج بود و فقط 37 درصد زنان و 57 درصد مردان باسواد بودند مراقبتها به گونه دیگری اجرا میشد.
وی تصریح کرد: هرچه زمان گذشت با اجرای نهضت سوادآموزی و کمک آموزش و پرورش اکنون شاخص بیسوادی به 10درصد رسیده و فقط برخی از مسنها به کمسوادی دچارند. البته جای تاسف است که بسیاری از کودکان کار از تحصیل محروم میشوند و درصد قابل توجهی از دختران و پسران یا وارد مدرسه نمیشوند یا تحصیلاتشان تا پایان متوسطه نمیرسد.
مرندی تصریح کرد: افرادی که حدود 10 میلیون نفر در حاشیه شهرها زندگی میکنند از خدمات بهداشتی و درمانی مناسب بهرهمند نیستند در حالی که اگر سیستم ارائه خدمات را به حاشیهها ببریم و آب آشامیدنی سالم را تامین کنیم شاخص مرگ و میرها بهبود مییابد.
برنامه کنترل جمعیت آمریکایی نبود
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور با اشاره به شرایط افزایش جمعیت در اوایل انقلاب گفت: کشورهای دیگر مانند ایتالیا هر 720 هزار سال یک بار جمعیتشان 2 برابر میشد اما کشور ما محاسبه کردیم که هر 17/5 سال، 2 برابر میشود. در آن زمان آموزش و پرورش چند شیفته بود و تامین غذا برای این افراد به دلیل کوپنی بودن، بسیار سخت بود در نتیجه ارائه خدمات را دچار مشکل میکرد.
وی تصریح کرد: ظرفیتهای آموزش عالی بسیار کم بود و نگران این بودیم که افزایش جمعیت به از دست رفتن امنیت منجر بشود به همین دلیل به تنظیم خانواده پرداختیم و در آن زمان خدمت بزرگی به کشور بود در حالی که اکنون میگویند کسی که این برنامه را ارائه کرد آمریکایی بوده در حالی که اگر جمعیت دو برابر شده بود امروز با این امکانات چگونه نیازها را برطرف میکردیم و در واقع امنیت تهدید میشد.
مرندی اظهار کرد: خطری که به تازگی از کنترل جمعیت گفته میشود به درستی اشاره شده و باید رشد جمعیت از کندی آن خارج شود و امکاناتی را برای ازدواج بیشتر، فرزندآوری سریع و کوتاه کردن فاصله فرزندآوری ایجاد کرد اگر تمام این شرایط اصلاح شوند از روند کاهنده جمعیت به سمت سالمندی جلوگیری خواهد شد.
مرندی گفت: آن موقع کار ارزشمندی انجام دادیم اما استمرار آن مضر بود و باید زودتر متوجه آن میشدیم و جلویش را میگرفتیم.
تجهیزاتی که در انبارها تلنبار شد
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور در ادامه با اشاره به گرانی دارو و تحریم ماههای اخیر گفت: در سالهای اخیر از طرح ژنریک دارویی فاصله گرفتیم در نتیجه برندهای دارو وارد و گران شد.
وی ادامه داد: تا آن موقع تجهیزات پزشکی به دقت و وسواس وارد میشد و سطحبندی تجهیزات پیشبینی شد اما کمکم به فراموشی سپرده شد و از طرف مجلس و نمایندگان فشارهایی وارد شد تا این اقلام بدون سطحبندی وارد شود در نتیجه تجهیزات و دارو گران شد.
مرندی ادامه داد: جمع اعتبارات برای ارز، دارو و تجهیزات پزشکی در گذشته اگر گران میشد 400 میلیون دلار پیشبینی میشد اما اکنون بودجهای که تصویب میشود بدون در نظر گرفتن سطحبندی خدمات است.
وی اظهار کرد: تجهیزات دارو را بیخودی به دانشگاههای کشور دادیم و به جاهایی دادیم که 10 سال در انبار ذخیره کردند و از آن استفاده نشد چرا که بیخودی خریداری شده بود و نتیجه آن فقط گران شدن این اقلام بود.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور ادامه داد: حتی به لیست دارویی کشور (فارماکوپه) متعهد نبودیم به لیستی که متخصصان آن را تایید کردند بیتوجهی شد و خارج از آن دارو به شدت وارد و گران شد. هر دارویی را پزشکان مینوشتند و هر آزمایشی را تجویز میکردند و این تجویزها از هیچ گونه گاید لاینی تبعیت نمیکرد.
مرندی گفت: در نتیجه پزشکان شروع به نوشتن نسخههای بیجا کردند و کسی هم بر آن کنترلی نکرد و به دلیل اینکه بیحساب و کتاب رفتار کردیم بیمهها به طور کامل به سمت ورشکستگی رفتند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور گفت: با وجود اینکه به دنبال واردات بیرویه تجهیزات پزشکی رفتهایم اما آنهایی دنبال دارو و تجهیزات گران هستند که خودشان نفوذ دارند و پولدار هستند که در این میان مردم بیشترین ضرر را میبینند. این در حالی است که درآمد کشور محدود است که اگر به شدت به آن نپردازیم اضافه کردن اعتبار بهداشت و درمان اشتباه خواهد بود.
مرندی افزود: باید قید و بند کارشناسی بگذاریم و اگر تخصیص این اعتبارات روشن نگردد و تبیین نشود که به چه منظور داده میشود فقط هزینه پزشکی را گران میکند و ما به عنوان پزشکان قویتر میشویم و مردم متضرر میشوند چرا که از جیب میپردازند.
وی در ادامه صحبتهایش افزود: مشکل این نیست که بودجه نباشد و اشکال برنامه پزشک خانواده کمبود اعتبار نبوده بلکه مدیریت هم لازم است. هر چقدر پول باشد و آن را خرج کنیم که مدیریت نمیخواهد. مهم این است که در قالب توان کشور کاری کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور ادامه داد: اشکال کار در این بوده که هر بار گروه سیاسی در کشور عوض میشود افرادی به سیستم بهداشت و درمان میآیند که در ستاد مرکزی وزارتخانه نبوده تا پخته شوند و لذا با سلیقهای که 180 درجه با قبلی متفاوت بوده به میدان میآیند.
مرندی با اشاره به وضعیت طب سنتی در کشور افزود: متاسفانه اکنون طب سنتی نظارت درستی ندارد و حتی شنیده میشود سموم و مضرات بسیاری در داروهای گیاهی استفاده میشود و حتی قرص ریتالین را در آن چرخ میکنند تا اثرگذار باشد. این بسیار خطرناک است و باید نظارت وسیعی بر آن شود.
وی گفت: نامهای را فرهنگستان به معاونت طب سنتی وزارت بهداشت نوشته که اگر نظارتها افزایش نیابد همین اعتمادی که به طب سنتی وجود دارد از بین میرود.رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور افزود: داروهای گیاهی زیادی با منشأ طب سنتی و ایرانی وجود دارد که باید در دفترچههای بیمه تحت پوشش قرار گیرند با این حال اگر نظارتی بر این داروها نشود فقط دکانی برای عدهای میشود و آن قدر این داروها را گران خواهند کرد که حتی داروهای در دسترس هم نایاب شود.