اکرمی تشریح کرد
جزئیات طرح بانک مرکزی برای تامین مالی غیرتورمی مسکن مهر
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی جزئیات طرح جدید تامین مالی غیرتورمی مسکن مهر را تشریح کرد.
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی جزئیات طرح جدید تامین مالی غیرتورمی مسکن مهر را تشریح کرد.
ابوالفضل اکرمی در گفتوگو با فارس، در مورد طرح تامین مالی پروژههای مسکن مهر، اظهار داشت: مسکن مهر یک پروژه بزرگ ملی بوده و همه منابع آن به وسیله خط اعتباری بانک مرکزی تامین شده است.
وی با اشاره به سهم 42 درصدی تامین مالی مسکن مهر از حجم کل پایه پولی، افزود: در 3 سال گذشته نقدینگی زیادی توسط بانک مرکزی برای این طرح پرداخت شد و در واقع یگانه منبع تامین مالی این طرح بانک مرکزی بود؛ در حالی که معمولا در هیچ کشوری، بانکهای مرکزی وارد تامین مالی طرحها نمیشوند زیرا این اقدامات به رشد بالای نقدینگی و در نتیجه تورم، میانجامد.
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به معایب رها کردن طرح مسکن مهر و ضرورت تامین مالی آن، تصریح کرد: اگر طرح رها میشد، کسانی که در این طرح مشارکت کرده بودند، متضرر میشدند و از طرف دیگر بانک مسکن هم توانایی نداشت به تنهایی پروژهها را تکمیل کند و رها شدن پروژهها به معنی اتلاف منابعی است که در گذشته پرداخت شده است.
وی با اشاره به بررسی تامین مالی این طرح در بانک مرکزی گفت: با توجه به اینکه با اتمام پروژه، امکان بازپرداخت تسهیلات به وجود میآید، نتیجه بررسیها و مطالعات برای تامین مالی این طرح این شد که بانک مسکن با استفاده از منابعی که با بازپرداخت تسهیلات مسکن که در واقع خط اعتباری بانک مرکزی است، برای طرحهای باقیمانده تسهیلات بپردازد تا پروژههای باقیمانده هم به اتمام برساند.اکرمی با بیان اینکه برخی پروژههای مسکن مهر به اتمام رسیده و متقاضیان در منازل مستقر شده و در حال پرداخت اقساط ماهیانه هستند، اضافه کرد: بنابراین بانک مسکن با استفاده از منابع به دست آمده از محل بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر، میتواند پروژههای باقیمانده این طرح را به اتمام برساند تا پول جدید به این منظور تزریق نشود.
وی ادامه داد: در واقع کمک بانک مرکزی بهگونهای است که آثار تورمی که در دو سه سال گذشته از این محل به وجود آمد، مجددا تکرار نشود.
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: اگر این روش تامین مالی انجام نمیشد، بانک مسکن باید تسهیلات بازپرداخت شده را به حساب بانک مرکزی منتقل میکرد که در این صورت مشکلات برای تکمیل پروژههای باقیمانده طرح مسکن مهر به وجود میآمد.
به گفته وی با این روش نه پول جدیدی تزریق نمیشود و نه پروژههای باقیمانده مسکن مهر معطل خواهد ماند.
اکرمی در پاسخ به این که مدتی پیش مسئولان وزارت راه و شهرسازی از توافق با بانک مرکزی برای پرداخت 7 هزار میلیارد تومان خط اعتباری دیگر برای پروژههای باقیمانده طرح مسکن مهر، خبر داده بودند؛ آیا بانک مرکزی خط اعتباری جدیدی در کنار این طرح تامین مالی مذکور، اختصاص میدهد، اظهار داشت: بنده این خبر را تایید نمیکنم، گفت: ممکن است کسریهای اندکی باشد که بانک مرکزی بابت آن خط اعتباری بسیار محدود و قابل اغماضی را بدهد اما همانطور که گفتم تامین مالی طرحهای باقیمانده از محل بازپرداخت تسهیلات طرح مسکن مهر خواهد بود.
برنامههای جدید بانک مرکزی برای صرافی بانکها
قائممقام بانک مرکزی از برنامههای جدید این بانک برای فعال شدن صرافی بانکها در بخش تامین ارز مورد نیاز بخشهای تولیدی خبر داد و گفت: با گشایشهای ارزی، فعالان ارزی اعم از صرافیهای مجاز و بانکی جایگاه خود در بازار ارزی کشور به دست میآورند.
اکبر کمیجانی در گفتوگو با مهر در مورد تامین منابع ارزی بخشهای تولیدی از طریق ساماندهی و بازسازی ساختار صرافیها گفت: در حال حاضر صرافیهای دارای مجوز رسمی از بانک مرکزی در این زمینه فعال هستند و با نظارت بانک مرکزی کار خود را در این زمینه انجام میدهند.
قائممقام بانک مرکزی افزود: در گذشته بانکها و صرافیهای بانکی در این زمینه فعال بودند؛ برای فعال شدن مجدد صرافی بانکها، در حال حاضر بانک مرکزی برنامههایی را در دست اجرا دارد که این برنامهها در جریان است.
وی اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک با گشایشهایی که در بخش ارزی کشور صورت خواهد گرفت، تمام فعالان در بخش ارزی اعم از صرافیهای مجاز و صرافیهای بانکی بتوانند متناسب با جایگاه خود در بازار ارزی کشور فعال باشند.
کمیجانی همچنین در مورد کنترل نقدینگی به عنوان یکی از برنامههای بانک مرکزی و در نقطه مقابل اعطای تسهیلات و کمک به نقدینگی بخش تولید کشور اظهار داشت: منابع بخش تولید که توسط نظام بانکی تامین میشود از طریق منابع سپردهای، منابع بازگشتی و بودجهای است که میتواند در نوع خود به نقدینگی دامن بزند.
قائممقام بانک مرکزی ادامه داد: هرچقدر سرعت گردش تسهیلات بانکی بیشتر باشد نیاز ما را به منابع پرقدرت مثل بانک مرکزی کاهش میدهد.
وی در مورد آزادسازی منابع ارزی کشور پس از رفع تحریمها و توافقات ژنو گفت: امیدواریم که روانسازی امور مربوطه به باز شدن منابع مسدود شده کشور بازگردد، زیرا این امر بر روانسازی امور و فعالیتهای اقتصادی اثرگذار است.