kayhan.ir

کد خبر: ۵۴۷۹۹
تاریخ انتشار : ۱۶ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۷

اخبار ویژه




از شیطان چه خبر؟ منتظریم تشریف بیاورند!



مدیر یک روزنامه غربگرا ابراز امیدواری کرد سفارت آمریکا در ایران در میان مدت بازگشایی شود.
سایت آریا ضمن مصاحبه‌ای تریبون را به مدیر روزنامه شرق (مهدی رحمانیان) سپرد تا همزمان با هشدار مکرر رهبر معظم انقلاب مبنی بر تقلای استکبار برای گشایش دفتر حافظ منافع و... بگوید گشایش سفارت ایران و آمریکا دور از انتظار نیست(!)
رحمانیان درباره روابط ایران و آمریکا پس از توافق هسته‌ای گفت: در کوتاه مدت در مناسبات ایران و آمریکا اتفاق خاصی نخواهد افتاد. البته در دوره اوباما یک اتفاقاتی خواهد افتاد اما شاید اتفاق برجسته و مهمی نباشد مانند موضوع انگلیس که به گشایش سفارت در تهران کشیده شد به این گستردگی نباشد. اما قطعا فضایی ایجاد خواهد شد که با بهبود روابط در حوزه‌هایی  پیش برویم و نهایتا دور از ذهن نیست که سفارت کشورها باز شود چون کوبا پس از 50 سال سفارتها را باز کردند ما هم در نهایت در یک دوره میان مدت به یک تفاهمی خواهیم رسید.
گفتنی است روزنامه شرق از روزنامه‌هایی است که مشخصاً در طول 7-8 سال اخیر مشغول بزک کردن سیمای شیطان بزرگ و قبح‌زدایی از رابطه با آمریکا بوده است... این روزنامه زمانی به صراحت نوشت که اگر تقوای اتمی داشته باشیم آمریکا به ما اجازه می‌دهد مانند پاکستان حتی بمب اتمی هم داشته باشیم(!)
رحمانیان همچنین در مصاحبه با آریا خواستار معامله بر سر سوریه و یمن شده و می‌گوید: نمی‌توان عربستان را نادیده گرفت و من تصور می‌کنم در این بحث بتوانیم به نقطه مثبتی برسیم، چون خود عربستانی‌ها پی بردند که بدون حضور ایران نمی‌توانند مسائل منطقه را حل کنند. شنیده شده است که حتی عربستانی‌ها پیغام‌هایی دادند که ما در سوریه چگونه عمل کنیم و آنها در یمن چگونه عمل کنند که بتوان به یک نقطه مشترک رسید.
یادآور می‌شود سایت آریا توسط امیر محبیان از عناصر شبه اصولگرا که ارتباطات ارگانیک با برخی محافل اصلاح‌طلب و دولتی دارد، اداره می‌شود.


اختلاف مقامات اقتصادی دولت سرانجام به کجا می‌رسد؟


تشدید اختلاف‌نظر مقامات ارشد اقتصادی، سرانجام پای این ماجرا را به روزنامه‌های حامی دولت نیز کشاند.
روزنامه آرمان با بیان اینکه «دولتمردان بر سر مسائل حساس اقتصادی هم‌نظر نیستند» نوشت: اگر چه به نظر می‌رسد دولتمردان ارشد در موارد بسیاری هم‌عقیده و همراه هستند اما در میان دولتمردان ارشد اختلافاتی هم دیده می‌شود؛ تا جایی که پای روحانی و نوبخت به حل اختلافات گشوده شد. این اختلافات بر سر چه مسائلی است؟ به گزارش اقتصاد نیوز، شاید یکی از مهم‌ترین اختلاف‌های دیدگاه اخیر را بتوان اختلاف میان رئیس‌جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت بر سر ماجرای قیمت خودرو و ادبیات خاص آقای وزیر دید. آن‌طور که ایسنا به نقل از حسین فریدون دستیار ارشد رئیس‌جمهور منتشر کرده بود «دکتر روحانی درباره اظهارات اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تحریم‌کنندگان خرید خودروهای صفر کیلومتر داخلی به نعمت‌زاده تذکر داده و به وی گفته باید رفتار ما با منتقدان، محترمانه باشد.»
اختلاف دیگر، میان رئیس‌کل بانک مرکزی و رئیس صندوق توسعه ملی است. اختلافی که اظهارات تند هفته گذشته صفدر حسینی از آن پرده برداشت و این موضوع را رسانه‌ای کرد. صفدر حسینی ابتدا در نشست اتاق تهران و بعد از آن در گفت‌وگو با مهر انتقادات بی‌سابقه‌ای نسبت به عملکرد بانک مرکزی مطرح کرد و گفت: بانک مرکزی احساس می‌کند، پول صندوق توسعه ملی مشاع است و حق سرمایه‌گذاری دارد. این بانک عادت کرده که با پول درآمدهای نفتی کار کند. اما انتقادات حسینی به همین موارد محدود نشد و وی از رویه بانک مرکزی درباره منابع صندوق توسعه ملی گلایه کرد و گفت: «بانک مرکزی متاسفانه محرم خوبی برای پول‌های صندوق توسعه ملی در گذشته نبوده، منابع ما نزد بانک مرکزی است و باید پروژه‌هایی که این صندوق معرفی می‌کند، در اولویت پرداخت قرار گیرد نه اینکه بانک مرکزی برای بخش‌های دیگری که دلخواه خودش است، هزینه کند.» حسینی با اعلام استقلال‌خواهی از بانک مرکزی از نامه‌نگاری با رئیس‌جمهور و گزارش تخلفات بانک مرکزی هم خبر داد. اما روز بعد معاون ارزی بانک مرکزی در گفت‌وگو با ایرنا گفت: «واقعیت این است که از سخنان رئیس صندوق تعجب کردم. ما رابطه خیلی نزدیک و خوبی داریم و همیشه به راحتی امکان ارتباط و انعکاس نظرات و رفع ابهامات بین صندوق و واحد مربوطه در بانک مرکزی وجود دارد، بنابراین هرگونه سوال یا ایرادی را می‌توانند با مقامات ارشد بانک مطرح بفرمایند.» اما حسینی اعلام کرده که درباره تخلفات بانک مرکزی نامه‌ای به روحانی نوشته و موارد تخلف را گزارش داده است و باید منتظر ماند و دید این اختلاف چقدر است و چگونه حل خواهد شد.
آرمان ادامه می‌دهد: اما تنها صندوق توسعه ملی نیست که به دست‌اندازی بانک مرکزی بر منابع ارزی‌اش انتقاد دارد. خود بانک مرکزی هم در جایگاه شاکی قرار دارد و درباره تامین اعتبارات سایر بخش‌ها و وزارتخانه‌ها اختلاف‌نظراتی با دولتمردان دارد. ولی‌الله سیف در گفت‌وگویی که با شماره ویژه هفته‌نامه تجارت فردا داشته از اختلاف خود با محمدرضا نعمت‌زاده پرده برداشت. اختلافی که ریشه در فشار وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت بر بانک مرکزی برای تامین مالی بنگاه‌ها دارد. بخش صنعت در انتظار منابعی برای خروج از رکود است و در این میان سیف در معرض فشار قرار دارد که چرا نقدینگی مورد نیاز را تامین نمی‌کند.
اما در سوی دیگر ماجرا، هم داستان مهار تورم با کمک سیاست‌های انقباضی است و هم کمبود نقدینگی بانک‌ها. همین عاملی است که اختلاف‌نظر در میان دو عضو ارشد کابینه بالا بگیرد. چون یکی نیازمند اعتبار است و دست دیگری در تامین آن بسته است. اما سیف تنها با نعمت‌زاده اختلاف دیدگاه ندارد. مواردی از اختلاف دیدگاه میان وزیر راه و شهرسازی و رئیس‌کل بانک مرکزی هم دیده می‌شود. اگرچه بانک مرکزی و وزارت راه دولت یازدهم برخلاف دولت قبل بر سر تامین اعتبارات مسکن مهر اختلافی نداشتند و آخوندی معتقد بود اعتبارات مسکن مهر از مکان دیگری باید تامین شود، اما این اختلاف دیدگاه درباره وام مسکن دیده می‌شود. طرح افزایش وام مسکن بعد از تایید آخوندی و معاون اول رئیس‌جمهور مدتی در انتظار تایید سیف ماند و در نهایت زمانی که سیف هم داستان افزایش وام را پذیرفت، آخوندی درخواست کرد تا حد ممکن علاوه بر بانک مسکن دیگر بانک‌ها هم درگیر تامین اعتبارات وام مسکن شوند و بارها بر این موضوع تاکید و پافشاری کرد. اما سیف در این مورد گویا نظر دیگری داشت.
صادرات برق هم محل اختلاف‌نظر وزیر نیرو و نفت شده است. در هفته دولت بيژن نامدار زنگنه و حمید چیت‌چیان در دو نشست خبری جداگانه دو واکنش متفاوت به صادرات برق از خود نشان دادند. در حالی بیژن نامدار زنگنه، وزارت نیرویی‌ها را به ارزان‌فروشی برق متهم می‌کند که حمید چیت‌چیان، صادرات برق را اقتصادی می‌داند. اما داستان این اختلاف دیدگاه تازه نیست و مدت‌هاست که میان این دو وزارتخانه در جریان است. چیت‌چیان در نشست خبری اخیر خود گفته است: «اصل صادرات برق نیاز به مذاکره با هیچ دستگاهی ندارد. اگر ایران که بزرگ‌ترین دارنده ذخایر گاز جهان است، نتواند برق تولید و صادر کند پس صادرات برق در کجای جهان و برای کدام کشورها اقتصادی است؟» اما همان روز زنگنه در نشست خبری دیگری خطاب به وزارت نیرو خواست که مفت‌فروشی برق را متوقف کنند.



معاون وزیر خارجه استدلال روحانی را رد می‌کند


پس از 2 ماه انکار مقامات دولت و وزارت‌خارجه، معاون وزیر خارجه اذعان کرد توافق برجام الزام‌آور است.
اهمیت تازه‌ترین اظهارات عراقچی در این است که برخی مقامات از جمله رئیس‌جمهور و سخنگوی دولت و... تا قبل از فصل‌الخطاب رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم تصمیم‌گیری مجلس از سوی نمایندگان ملت، مدعی بودند برجام نباید در مجلس تصویب شود چون اصلا تعهدآور نیست بلکه مکانیزم اجرایی ان‌پی‌تی است که به صورت داوطلبانه اجرا می‌شود!
اما عباس عراقچی دیروز در جلسه کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس تصریح کرد: برجام، ضمیمه قطعنامه و بخشی از قطعنامه است. ارزش قطعنامه‌های شورای امنیت را دارد و به لحاظ حقوقی برابر است با قطعنامه‌های شورای امنیت و به لحاظ حقوق بین‌الملل برای کشورها و دولت‌ها الزام‌آور  می‌شود.
وی می‌افزاید: قطعنامه بخشی از برجام نیست. اگر برجام را نقض کنید، قطعنامه را نقض کرده‌اید. اگر قطعنامه نقض شود ساز و کاری برای بازگشت تحریم‌ها وجود ندارد.
اذعان معاون وزارت خارجه به الزام‌آوری برجام در حقیقت تأیید بر این واقعیت است که برجام به اعتبار تعهد‌آور بودن، مشمول اصول 77 و 125 قانون اساسی در زمینه الزام‌ بررسی و تصویب توافقات تعهدآور بین‌المللی در مجلس است؛ همچنان که اظهارات آقای روحانی مبنی بر داوطلبانه بودن اجرای برجام را هم زیر سوال می‌برد.
یادآور می‌شود حدفاصل سال‌های 82 تا 84 نیز برخی محدودیت‌ها و تعلیق‌ها به اسم اقدام داوطلبانه به اجرا درآمد و تعلیق 6 ماهه 2/5 سال به طول انجامید. زمانی هم که ایران به خاطر بدعهدی طرف غربی به تعلیق‌های داوطلبانه پایان داد، طرف غربی شروع به صدور قطعنامه علیه ایران کرد.
این نکته نیز گفتنی است که به اعتبار عدم توازن و همزمان نبودن تعهدات طرفین در برجام، و نیز برگشت‌ناپذیری تعهدات مقابل در مقابل برگشت‌پذیری وعده تعلیق یا توقف تحریم‌ها، لازم است ایرادهای جدی برجام برطرف شود و در غیر این صورت غیرقابل اجراست.



مسیر صعودی نرخ ارز برخلاف هیجان لوزان و وین
 
 
قیمت ارز این روزها بالاترین نرخ را در سال جاری تجربه می‌کند و از جمله دلار به بالای 3400 تومان صعود کرده است. این در حالی است که در بحبوحه بیانیه هسته‌ای لوزان و توافق وین ادعا می‌شد گشایش‌های اقتصادی در راه است و از جمله ارزش پول‌ ملی بیشتر خواهد شد. اکنون 5 ماه از بیانیه لوزان و حدود 2 ماه از توافق وین می‌گذرد.
روزنامه شرق دیروز در گزارشی نوشت: دلار هر روز رکورد جدیدتری را به نام خود ثبت می‌کند. این ارز عمده، خود را به سه هزار و 434 تومان رساند. این رکورد، بالاترین رکورد برای دلار در سال جاری محسوب می‌شود. مصطفی قدرتی، معامله‌گر ارز و سکه در گفت‌وگو با «شرق» می‌گوید: دلار بعد از اینکه خود را به سه هزار و 434 تومان رساند. در اواخر بازار تا سه هزار و 428 تومان افت کرد. عوامل بانکی نیزهمچنان بر نرخی زیر سه هزار و 400 تومان اصرار دارند. دیروز نرخی که این گروه برای دلار اعلام کردند، سه هزار و 399 تومان بود. نکته‌ای که اغلب صرافان در بازار دیروز بر آن تاکید داشتند، کم بودن دلار نقدی در بازار بود؛ در حالی که متولی اصلی تزریق دلار به بازار بانک مرکزی است.
روزنامه اعتماد نیز در گزارش مشابهی خاطرنشان کرد: تقاضا و قیمت‌ها در 2 بازار سکه و ارز رشد کرده است. آخرین تحولات بازار طلا و ارز، از رشد 44 تومانی قیمت دلار و 500 تومانی قیمت سکه حکایت دارد. نرخ فروش هر قطعه سکه تمام بهار طرح امامی یکشنبه در بازار 921 هزار و 500 تومان، بهار آزادی 920 هزار تومان، نیم سکه 471 هزار تومان، ربع سکه 261 هزار تومان و سکه گرمی 171 هزار تومان اعلام شد.
به گفته فعالان، در سومین ماه تابستان تقاضا در  بازار ارز بالا رفته است، تقاضایی که بیشتر به دو شکل «آربیتراژی» و «فصلی» وجود دارد. با بالا رفتن خریداران ارز، معامله‌گران غیررسمی نیز کوشش کرده‌اند با ایجاد جو روانی و حرکات هیجانی، دامنه نوسانات دلار را بیشتر کنند.