kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۴۱۹۲
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۶
کارشناس بازار سرمایه:

برجام برخلاف سال 94 تاثیر منفی بر بورس دارد

کارشناس بازار سرمایه گفت: نوسانات نرخ دلار روی انتظارات مردم و تحلیل‌های فعالان بازار سرمایه اثر می‌گذارد.




مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد نوسانات نرخ دلار بیان کرد: تاثیرات نوسان نرخ دلار روی زندگی مردم نسبت به سایر بازار‌های موازی مستقیم‌تر است، برای مثال وقتی در بازار سکه، افراد در حال معامله هستند، اگر تغییراتی در قیمت دلار رخ دهد در همان زمان قیمت دلار ضربدر اونس جهانی می‌شود و قیمت سکه تغییر می‌کند اما تاثیر قیمت دلار روی بازار سرمایه بیشتر به صورت انتظاری است، یعنی افزایش یا کاهش قیمت دلار بر روی انتظارات و تحلیل‌های افراد اثر می‌گذارد.
وی گفت: در سال ۱۳۹۴ به امید تصویب برجام افراد از بازار سرمایه استقبال کردند اما یک زمانی مانند الان همان عامل برجام تاثیری بر خلاف سال ۹۴ روی بازار سرمایه گذاشته زیرا نوع تحلیل افراد تغییر کرده است.
سوری در پاسخ به این پرسش که چرا نوسانات نرخ دلار نسبت به سایر بازار‌ها اثرگذاری بیشتری دارد؟ اظهار کرد: به علت اینکه یکی از شاخص‌های تورمی که می‌توانیم در نظر بگیریم نرخ دلار است و ارزش پول کشورمان را با نرخ دلار می‌سنجیم، یعنی زمانی که نرخ دلار بالا می‌رود ارزش پول ملی کشورمان پایین می‌آید و افراد انتظار گران شدن کالا‌ها را دارند.
وی ادامه داد:حال اگر این نکته را بخواهیم به بازار سرمایه تعمیم دهیم به این صورت است که تعدادی از شرکت‌ها هزینه اولیه یا فروش‌ آنها بر مبنای دلار است، برای مثال آن شرکت‌هایی که کالایی را می‌فروشند که قیمت آن جهانی است، از نوسان دلار به شدت تاثیر می‌گیرند پس افراد یا تعدادی از شرکت‌ها که فروششان ریالی است، وقتی دلار بالا برود، قیمت کالا‌های آن شرکت هم گران می‌شود.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه سهامی از افزایش نرخ دلار سود می‌کنند، گفت: معمولا سهم‌هایی که صادرات‌محور هستند و کالا‌های پایه تولید می‌کنند، از افزایش قیمت دلار سود می‌کنند.
سوری گفت:شرکت‌هایی که واردات دارند و مواد اولی‌شان دلاری است شاید در کوتاه مدت از کاهش قیمت دلار سود ببرند، اما از آنجایی که عمده قیمت‌گذاری‌های فروش در کشور ما دستوری است و با بهای تمام شده کالا تناسب دارد، با کاهش قیمت دلار این شرکت‌ها سود نمی‌کنند و افزایش قیمت دلار در ۸۰ درصد از شرکت‌های بازار سرمایه باعث افزایش سود اسمی شرکت‌ها می‌شود، ولی این سود اسمی باید به صورت واقعی سنجیده شود، چون وقتی دلار بالا رود تورم نیز بالا رفته و ارزش پول پایین می‌آید.