kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۸۰۹۴
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۴۳

عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا سبب حذف دلالان می‌شود

یک فعال باسابقه بازار زیره سبز از احتمال سبقت گرفتن معاملات زیره از زعفران در بورس کالا خبر داد.



محمد اسماعیل زاده در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه ایران با تولید بین ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۲۰ هزار تن از این محصول جایگاه پنجم یا ششم جهان را در اختیار دارد، اظهارداشت: فقدان یک بازار منسجم، نوسانات نرخ ارز و عدم ثبات قوانین حاکم بر بازار سنتی در قیمت‌گذاری از مهم‌ترین مشکلات بازار زیره سبز است.
به گفته وی وجود این مشکلات در بازار زیره سبز ،
فعالان و تولیدکنندگان را برای حل آنها به عرضه محصول در بورس کالای ایران ترغیب کرده است.
اسماعیل زاده با بیان اینکه شروع معاملات زیره سبز در بورس کالای ایران در قالب گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی شفافیت قیمتی و سهولت در انجام معامله را برای خریدار وفروشنده به ارمغان آورده است، اظهار داشت: به دلیل اینکه در بورس قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده و معاملات کاملا روشن و شفاف است، همه کشاورزان و زیره کاران
به مرور و به شکل روزانه از قیمت‌های واقعی مطلع می‌شوند و در این میان سهولت در انجام معاملات به صورت مستقیم مشوقی برای عرضه کالا در بورس توسط تولیدکننده شده است.
وی با‌اشاره به نمونه موفق عرضه زعفران در بورس کالا گفت: به طور مسلم تجربه موفقی که برای زعفران به دست آمد، برای زیره سبز نیز قابل تکرار است. چراکه برخلاف زعفران، زیره سبز از نظر طبقه بندی محصول و کیفیت، تنوع کمی دارد و به راحتی استانداردهای لازم برای آن توسط کشاورز قابل رعایت است.
اسماعیل زاده افزود: البته ممکن است به دلیل عدم آشنایی کشاورزان و تولیدکنندگان زیره با مکانیسم‌های معاملاتی در بورس کالا، حضور و استقبال آنها در ماه‌های ابتدایی قدری با سرعت پایین و یا بروز برخی مقاومت‌ها اتفاق بیفتد؛ اما بدون شک در آینده این محصول با استقبال بالایی رو به رو خواهد بود و حتی می‌توان گفت به دلیل گردش بالای معاملات زیره، انتظار می‌رود استقبال از معاملات این محصول در بورس به مراتب از زعفران نیز فراتر رفته و با استقبال بیشتری
رو به رو شود.
این فعال باسابقه زیره درخصوص مشکلاتی که در حوزه صادرات وجود دارد عنوان کرد: بحث اول، فقدان یک استراتژی مناسب برای صادرات است که در بازار سنتی تاکنون وجود نداشته و مشکلاتی را برای تولیدکننده و صادرکننده زیره به وجود آورده است. مورد دوم، قوانین دست و پاگیری است که به صورت خلق الساعه وضع می‌شود و گروه‌هایی که از رانت استفاده می‌کردند، این قوانین را به اصطلاح، دور زده و از رعایت آنها سرباز می‌زدند. اما افرادی که رانت در اختیار نداشتند با مشکلات متعددی مواجه بوده‌اند که معتقدیم همه این مشکلات در صورت توسعه معاملات در بورس و با صادرات محصول به شکل متمرکز مرتفع می‌شود.
به گفته اسماعیل زاده به نظر می‌رسد از زمان شروع معاملات گواهی سپرده و قراردادهای آتی زیره سبز در بورس، قیمت‌ها برای کشاورزان و تجار شفاف شده و کشاورزان دیگر حاضر نیستند محصول خود را به قیمت‌های پایین‌تر از نرخ‌های واقعی به دلالان بفروشند.
وی از نقش اثرگذار بورس کالا در کوتاه شدن دست دلالان از سود کشاورزان زیره کار سخن گفت و تصریح کرد: بورس با شفافیتی که در معاملات ایجاد می‌کند، حاشیه امنی را برای تولیدکننده فراهم می‌آورد تا بتواند محصول خود را به قیمت واقعی به مصرف‌کننده بفروشد. ضمن اینکه در چنین شرایطی، فاصله قیمتی بین تولیدکننده و مصرف‌کننده به حداقل ممکن می‌رسد و مصرف‌کننده می‌تواند محصول را به قیمت‌های عادلانه خریداری کند؛ در این صورت، دست دلالان نیز از سود کشاورزان کوتاه می‌شود.