kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۴۰۵۱
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۶ - ۲۰:۴۱
براساس افشاگری تازه بی‌بی‌سی

انگلیسی‌ها برای دوشیدن عربستان بیشترین رشوه را به شاهزادگان سعودی می‌دهند


شبکه دوم بی‌بی سی در گزارشی از رشوه مقامات انگلیسی به شاهزادگان سعودی برای انعقاد قرارداد‌های میلیاردی با دولت عربستان پرده برداشته است.
شبکه دوم تلویزیون «بی بی‌سی» در دومین سلسله برنامه‌های مستند خود، نام شماری از شخصیت‌های سعودی را فاش کرد که در پرونده‌های فساد در چند کشور جهان دست داشته‌اند. در این گزارش آمده «حکومت سعودی یک پنجم ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد که چه بسا پول‌های حاصل از آن برای آنها کفایت می‌کرد اما از نظر بسیاری از شاهزادگان، این مقدار یا اساسا هر اندازه پول کفایت نمی‌کند.» «ویلیام پاتی» سفیر سابق آمریکا در عربستان می‌گوید حکومت سعودی میلیون‌ها دلار به چنگ آورده است که بخش اعظم آن، از طریق حق کمیسیون قراردادها و سود حاصل از اموال عمومی بدست آمده است.
در این برنامه همچنین آمده: «انگلیس یگانه کشوری که بیشترین منبع رشوه‌دهی به حکومت سعودی بوده است. در دهه شصت قرن گذشته میلادی، ثروت سعودی‌ها به طور فزاینده‌ای افزایش یافت و بخش خدمات عمومی انگلیس فهمید که می‌تواند با امضای قرارداد با دولت سعودی میلیاردها دلار کاسب شود.» برنامه مستند شبکه دوم «بی سی سی» سپس به کتاب «فریب در جایگاه‌های بالا» ‌اشاره کرد که اخیرا منتشر شده و نویسنده آن گفته است، «روند معمول برای بستن قراردادها در 50 سال قبل، از طریق پرداخت حق کمیسیون به امرا و شخصیت‌های عربستان برای بستن قراردادهای تسلیحاتی بوده است.»
این برنامه به نقل از اسناد انگلیس ادامه داد: «شماری از شخصیت‌های سعودی از جمله ملک عبدالله شاه سابق عربستان حق کمیسیون می‌گرفتند. شاهزاده عبدالله وقتی فرمانده گارد ملی عربستان بود، تمایل داشت که با همکاری انگلیس، ارتش عربستان را مدرن و به روز کند اما دوست نداشت که مسئله حق کمیسیون رودر رو مطرح شود.»
انگلیس با پرداخت 5/7 درصد از ارزش قرارداد یعنی معادل 170 میلیون پوند موافقت کرد اما این قرارداد شکست خورد و به سرانجام نرسید. چند سال بعد، قرارداد بزرگتری برای تامین دستگاه‌های مخابراتی برای گارد ملی عربستان امضا شد که برای شاهزاده عبدالله نیم میلیارد پوند حق کمیسیون به همراه داشت و دولت‌های پیاپی در انگلیس این مسئله را به مدت 40 سال تا سال 2005 میلادی محرمانه نگه داشتند. یکی از اسناد انگلیس می‌گوید که شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز نیز مشتاق رشوه‌گیری بود.»
برنامه مستند شبکه دوم «بی بی‌سی» به قرارداد تسلیحاتی «یمامه» بین انگلیس و عربستان در سال 1985 میلادی هم ‌اشاره کرد. که در جریان آن، شخصیت‌های بارز سعودی حق کمیسیون‌های بزرگی می‌گرفتند. از جمله آنها «ترکی بن ناصر»، افسر نیروی هوایی عربستان بود و زندگی مرفه و خوشگذرانی در دهه هشتاد قرن گذشته داشت و بین شهرهای بی‌شماری در جهان در رفت و آمد بود.
 فاکتور این هزینه‌ها در ماه به دو میلیون پوند می‌رسید. او یک بار برای حمل خریدهایش، یک هواپیمای بزرگ 747 اجاره کرد. این برنامه مستند نشان داد که «ترکی بن ناصر» این پول‌ها را از طریق حق کمیسیون در قرارداد یمامه به دست آورده است. در سال 2002 میلادی، وقتی قانون جدید رشوه در انگلیس وضع شد، «پیتر گارنر» که تنظیم‌کننده سفرهای شاهزاده ترکی بود، ماهیت رشوه‌ها و حق کمیسیونی را که ترکی در جریان قرارداد یمامه دریافت می‌کرد، برملا کرد. وی همه چیز را به روزنامه گاردین گفت و تحقیقات در این باره آغاز شد.
این برنامه مستند به حجم بالای فساد در این قرارداد ‌اشاره و به نقل از «اندرو وینستن» محقق انگلیسی می‌گوید «انگلیس برای بستن این قرارداد تا شش میلیارد پوند به سعودی‌ها پرداخت کرد که بیشترین این پول‌ها، به جیب اعضای بارز خاندان سعودی... فساد قرارداد یمامه شامل حال شاهزاده بندر بن سلطان نیز شد.»
 شبکه دوم بی‌بی سی افزود: «شاهزاده بندر در قالب رشوه، از انگلیسی‌ها یک فروند هواپیمای اختصاصی از نوع ایرباس گرفت که تا سال 2007 میلادی پرداخت‌کننده مالیات‌ها در انگلیس، هزینه نگهداری از این هواپیما را می‌پرداخت.
دفتر کلاهبرداری انگلیس از مراجع بالای دولت انگلیس زیر فشار زیادی برای توقف تحقیقات درباره این قرارداد قرار گرفت و در نهایت، تونی بلر نخست‌وزیر وقت انگلیس برای بستن پرونده این قرارداد وارد عمل شد.»
برنامه مستند شبکه دوم «بی‌سی‌سی» در پایان یادآور شد که «حتی ولید بن طلال» میلیاردر سعودی نیز از فساد مبرا نیست. این شبکه از شرکت ساختمانی ولید بن طلال در هلند سخن گفت که پروژه‌های زیادی از جمله پروژه مدرن کردن فرودگاه‌های نظامی در عربستان را اجرا کرد و 57 درصد از ارزش قرارداد به صورت حق کمیسیون به ولید بن طلال رسید.