kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۶۹۸۵
تاریخ انتشار : ۲۸ مهر ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۷
درباره یک گزارش

جوابیه دکترنهاوندیان و پاسخ کیهان


برادر گرامی جناب آقای حسین شریعتمداری
مدیرمسئول محترم روزنامه کیهان
سلام علیکم
در شماره چهارشنبه 26/7/1396 آن روزنامه، مطالبی درخصوص مصاحبه اخیر این جانب منتشر شده است که به سبب شمول بر برخی موارد نادرست، شایسته است بنا به حکم قانونی، شرعی و اخلاقی، برای تصحیح خطا و روشنگری اذهان، نکات زیر در همان صفحه منتشر شود:
1- موضع‌گیری قاطع و متحد در برابر اظهارات ضد ایرانی ترامپ، موضوع اصلی آن مصاحبه بوده است که باید از هر فرصتی برای طرح آن در فضای افکار عمومی جهانی استفاده کرد.
2- امروز در مقابل رویکرد تنش‌آفرین و نگران‌کننده آمریکا در منطقه، جمهوری اسلامی ایران محور تأمین امنیت و آرامش است. در شرایطی که تبلیغات صهیونیستی و ارتجاعی، ایران را عامل نگرانی معرفی می‌کنند، وظیفه ما تبیین رویکرد منطقی و حکیمانه ایران در رفع نگرانی‌هاست.
3- سیاست کلی نظام که در ابلاغات و بیانات رهبری معظم انقلاب از جمله در مراسم تنفیذ ریاست محترم جمهوری مورد تأکید قرار گرفته است، «تعامل گسترده با جهان» است. دیپلماسی فعال کشور در کنار حضور و تعامل عزتمندانه منطقه‌ای، وظیفه مذاکره با همه کشورها- به استثناء رژیم صهیونیستی و آمریکا- در جهت پیشبرد راه‌حل‌های اصولی ایران برای مشکلات منطقه‌ای و جهانی را دارد. ابتکارات ایران در مسائل مختلف منطقه‌ای از طریق این مذاکرات، موردتوجه جهانی قرار گرفته است. ملاک اصلی در این مذاکرات همیشه معیار عزت، حکمت و مصلحت بوده و خواهد بود. مذاکره با همسایگان و دیگر کشورها برای رفع نگرانی‌ها و تبیین سیاست‌ها، موضوع و موضع جدیدی نیست و همواره در چارچوب مصالح نظام صورت گرفته و خواهد گرفت.
4- در مصاحبه اخیر تصریح شد مذاکره مجدد برجام ناممکن است و برنامه موشکی ایران موضوع مذاکره با گروه 5+1 نبوده است. در مصاحبه قبلی با CNN هم تأکید شد که تأسیسات موشکی ایران، جزء برنامه دفاعی کشور است و قابل مذاکره نیست. مذاکره با اروپائیان یا هر کشور دیگر در محدوده روابط دوجانبه، چند جانبه و بین‌المللی؛ و حسب مصالح کشور صورت گرفته و می‌گیرد. اروپائیان در این مذاکرات باید به صراحت بشنوند که پایبندی ایران به برجام تنها در صورت تحقق عملی تعهدات طرف مقابل ادامه خواهد
یافت.
5- متأسفانه به نحوی نامربوط، اشاره به خبر جعلی معرفی آقای دری از سوی این‌جانب به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای شده که بی‌پایه و نادرست است. وزارت خارجه صریحاً اعلام کرده است که ایشان به عنوان کارشناس بانکی «معرفی شده از سوی بانک مرکزی»، مورد مشورت تخصصی تیم مذاکره قرار گرفته است و وزارت اطلاعات، به عنوان دستگاه مسئول امنیتی کشور، رعایت همه ملاحظات امنیتی در مذاکرات را به عهده داشته و تائید کرده است. معلوم نیست چرا یک ادعای کذب، علی‌رغم توضیح رسمی تکرار می‌شود و منبعی که ناصالح و نامعتبر انگاشته می‌شود، مبنای نشر خبر کذب قرار می‌گیرد؟ رعایت تقوا و تبیّن در نقل خبر و موضع‌گیری براساس آن، وظیفه قرآنی و اخلاقی است که از نیروهای متعهد و اصیل در رسانه‌ها بیش از دیگران، انتظار آن می‌رود.
6- مواضع اخیر مقامات رژیم صهیونیستی و آمریکا به وضوح نشان داده است که تا چه حد از عزت و متانت نظام خشمگین‌اند. آیا نباید انزجار جهانی از این مواضع را به فرصت نمایش وحدت و انسجام ملی و پرهیز از تضعیف و تفرقه تبدیل کنیم؟ امروز در تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری، باید تمرکز را بر اولویت اقتصاد مقاومتی و مقابله با تهدیدات دشمنان قرارداد و جبهه متحد خادمان آرمان‌های نظام را به دور از ابهام‌آفرینی و اتهام‌زنی، مستحکم‌تر از همیشه حراست کرد.
توفیق جنابعالی و همکاران محترم را در خدمت به ارزش‌های اصیل اسلام و انقلاب اسلامی خواستارم.
محمد نهاوندیان
کیهان: درباره جوابیه آقای دکتر نهاوندیان، ضمن تشکر از ایشان، اشاره به چند نکته را ضروری می‌دانیم:
الف: از تاکید جناب نهاوندیان بر رعایت سه اصل عزت، حکمت و مصلحت در مذاکرات و تعامل با کشورهای خارجی و حفظ وحدت و انسجام در مقابل دشمنان بیرونی تقدیر می‌کنیم ولی اینکه اصول و مبانی مورد اشاره تا چه اندازه در دولت آقای روحانی رعایت شده است، نکته‌ای است که به شدت مورد مناقشه است و به عنوان مثال - و فقط یک نمونه - باید پرسید آیا مذاکرات هسته‌ای بر پایه سه اصل عزت و حکمت و مصلحت صورت پذیرفته بود؟ و آیا حاشیه‌سازی‌های مکرر دولت یازدهم و حملات پی‌درپی به منتقدان با اصل پذیرفته شده حفظ وحدت و انسجام در مقابل دشمنان بیرونی همخوانی داشته و دارد؟!
ب: گلایه کرده‌‌اند که چرا کیهان معرفی دری اصفهانی، جاسوس محکوم شده تیم هسته‌ای را به ایشان نسبت داده است؟ و آورده‌اند «چرا یک ادعای کذب علی‌رغم توضیح رسمی، تکرار می‌شود و منبعی که ناصالح و نامعتبر انگاشته می‌شود، مبنای نشر خبر کذب قرار می‌گیرد؟»
اشاره آقای دکتر نهاوندیان به آن بخش از گزارش کیهان است که معرفی دری اصفهانی را به ایشان نسبت داده بود که باید گفت: خبر کیهان به نقل از اظهارات دری‌اصفهانی در مصاحبه 17 مرداد94 وی با روزنامه «دنیای اقتصاد» آمده بود، ضمن آن‌که آقای کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در اردیبهشت ماه 96 طی مصاحبه‌ای که در خبرگزاری‌ها آمده است تاکید می‌کند «دری‌اصفهانی به دعوت آقای نهاوندیان به تیم مذاکره‌کننده پیوسته و ماموریت رفع تحریم‌های بانکی را برعهده می‌گیرد.»
و اما، نه اظهارات دری‌اصفهانی در مصاحبه با دنیای اقتصاد - قبل از آنکه جاسوس بودن وی معلوم شود - و نه اظهارات آقای کریمی قدوسی از سوی جناب نهاوندیان تکذیب نشده بود، بنابراین اشاره کیهان نمی‌تواند جای گلایه باشد و معلوم نیست آقای نهاوندیان به کدام تکذیب‌ اشاره فرموده‌اند؟! بدیهی است وقتی آقای نهاوندیان معرفی وی را تکذیب می‌کنند اصراری نداریم که آن را نپذیریم، ضمن آن که بی اطلاعی از هویت واقعی دری اصفهانی را نیز نادیده نمی‌گیریم.
ج: آقای دکتر نهاوندیان در مصاحبه اخیر با CNN گفته است؛ «اگر درباره مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای نگرانی وجود دارد، این مسائل می‌تواند موضوع مذاکره میان ایران با کشورهای منطقه یا اروپا باشد»! ایشان درجوابیه و در همین خصوص آورده است؛ «اروپائیان در این مذاکرات باید به صراحت بشنوند که پایبندی ایران به برجام تنها در صورت تحقق عملی تعهدات طرف مقابل ادامه خواهد یافت.»
در این خصوص باید گفت؛ مذاکره در عرف جاری و پذیرفته شده حقوق بین‌الملل دارای سه شاخصه است که بدون آن نمی‌توان هیچ مذاکره‌ای را نتیجه‌بخش تلقی کرد. اول؛ «کف مذاکرات» که شامل موضوع یا مجموعه مسائل مورد توافق طرفین است. دوم؛ «سقف مذاکرات» که از ابتدا مشخص نیست بلکه نقطه یا مجموعه نقاطی است که طرفین مذاکره بعد از چانه‌زدن‌ها که با بده‌و‌بستان‌ها همراه است روی آن توافق می‌کنند و سوم؛ چارچوب- یا صدالبته MODALITY- مذاکرات است که نشان می‌دهد مذاکرات براساس کدام فرمول صورت می‌پذیرد.
آقای نهاوندیان در مصاحبه با سی.ان.ان می‌گوید که حاضریم درباره نگرانی اروپایی‌ها با آنها مذاکره کنیم! و این در حالی است که اروپایی‌ها پیشاپیش «کف مذاکره»، «سقف مذاکره» و «چارچوب مذاکره» را مطابق خواسته و میل خود که باج‌خواهانه و زورگویانه نیز هست، تعیین و اعلام کرده‌اند. موضوع مذاکره (کف‌مذاکره)! حمایت ایران از جبهه مقاومت در منطقه است که آن را حمایت از تروریسم! قلمداد کرده‌اند، «سقف مذاکره»، دست کشیدن ما از اقتدار منطقه‌ای و نظامی خویش است و «چارچوب مذاکره»، دیکته کردن خواسته‌های خود به کشورمان و پذیرش آن از سوی جمهوری اسلامی ایران است.
اکنون باید از آقای دکتر نهاوندیان پرسید که آنچه اروپایی‌ها می‌خواهند و جنابعالی آن را پذیرفتنی دانسته‌اید، «مذاکره» است یا «محاکمه»؟! فقط در محاکمه است که طرف مقابل در جایگاه متهم می‌نشیند! کمترین دخالتی در تعیین موضوع محاکمه(کف مذاکرات) ندارد! اینکه نتیجه محاکمه چه خواهد شد «سقف مذاکره» نیز به او ربطی ندارد! چون در جایگاه متهم است و  نمی‌تواند در تعیین مدل محاکمه (چارچوب مذاکرات) نیز نقشی داشته باشد بلکه انتخاب این چارچوب برعهده محاکمه‌کننده است.
جناب نهاوندیان، در حالی که اروپایی‌ها، کف، سقف و چارچوب مذاکره مورد نظر خود را پیشاپیش و با صراحت و بدون کمترین ابهامی اعلام کرده‌اند، آیا پذیرش این نوع از مذاکره، می‌تواند غیر از تن دادن به محاکمه، آنهم از سوی جنایتکاران بین‌المللی، مفهوم و تعریف دیگری داشته باشد.