kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۴۹۲۰
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۳
گزارش خبری تحلیلی کیهان

خیال آمریکا از انتخابات راحت شد /تحریم‌های جدید از راه رسید

سنای آمریکا، طرح تحریم‌های جدید ضدایرانی را که به دلیل انتخابات ریاست‌جمهوری به تعویق انداخته بود، رسما کلید زد و کمیته روابط خارجی این مجلس، طرح مذکور را با اکثریت آرا تصویب کرد.

سرویس سیاسی-

اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات روز پنجشنبه (25 می؛ 4 خرداد) طرحی که خواستار اعمال تحریم‌های جامع غیرهسته‌ای علیه ایران است را به تصویب رساندند.
پیش‌نویس این طرح موسوم به «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران- 2017» روز 23 مارس سال جاری میلادی به کمیته روابط خارجی مجلس سنا ارائه شده است.
نکته حائز اهمیت در مورد زمان تصویب این طرح، آن است که طرح مذکور یک ماه و نیم قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران و دقیقا با هدف عدم تاثیر بر نتیجه انتخابات ایران، از دستور کار سنا خارج شد اما بلافاصله با انتخاب مجدد روحانی مجددا به رای گذاشته شد تا اولین هدیه سنا به رئیس جمهور ایران یک طرح تحریمی جدید با نقض رسمی برجام باشد!
سناتور «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنا و تهیه‌کننده اصلی این طرح، فروردین‌ماه سال جاری اعلام کرد رأی‌گیری درباره این طرح به دلیل آنکه ممکن است بر انتخابات ایران اثر بگذارد به تأخیر افتاده است.
باب کورکر در رابطه با این طرح گفته است:«دیگر نمی‌توانیم اجازه دهیم که توافقنامه هسته‌ای با ایران، سیاست ایالات متحده در خاورمیانه را به ما دیکته کند. طرح تحریم‌های جدید، گام اول مهمی در این راستاست که بالاخره ایران را نسبت به اقدامات غیرهسته‌ای ثبات‌زدایش پاسخگو نگه داریم».
گفتنی است این طرح با هدف تاثیرگذاری بر اقتصاد ایران، تفرقه‌افکنی در جامعه ایران، نابودی موشک‌های ایران و عقب‌نشینی ایران از عمق راهبردی خود در منطقه طراحی و تصویب شده است.
اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنا روز پنجشنبه با 18 رأی موافق و 3 رأی مخالف «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران 2017» را به تصویب رساندند.
این طرح اکنون برای تبدیل شدن به قانون بایستی ابتدا در یک رأی‌گیری دیگر به تأیید صحن عمومی سنا برسد و پس از آن در مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصویب شود.
این طرح در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریم‌های گسترده‌ای را به بهانه فعالیت‌های موشکی، اقدامات منطقه‌ای و ادعای نقض حقوق بشر، علیه ایران وضع می‌کند.
طرح جدید سناتورها که در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریم‌های غیرهسته‌ای علیه ایران را افزایش می‌دهد، به طور کلی سه محور اصلی دارد:
1- تحریم‌های موشک بالستیک: که اشخاص دخیل در برنامه موشکی بالستیک ایران و کسانی که با آنها داد و ستد دارند را هدف تحریم قرار می‌دهد.
2- تحریم‌های جدید تروریسم: تحریم‌هایی مرتبط با تروریسم را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال می‌کند و به طور مشخص قوانینی علیه افرادی تدوین می‌کند که در حال حاضر به بهانه حمایت ادعایی ایران از «تروریسم» تحریم هستند.
این قانون رئیس‌جمهور آمریکا را ملزم می‌کند به فاصله حداکثر 90 روز بعد از اجرایی شدن، تحریم‌هایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اشخاص خارجی که جزو مقام‌ها، مأموران یا وابستگان این سازمان هستند، اعمال کند.
3- اجرای تحریم تسلیحاتی: رئیس‌جمهور آمریکا را ملزم می‌سازد تا دارایی افراد و نهادهای درگیر در فعالیت‌های خاص مرتبط با تأمین، فروش و یا انتقال تسلیحات منع شده و مواد مرتبط به یا از ایران را توقیف کند.
به طور مشخص، طرح خواستار اعمال تحریم علیه افرادی است که در فروش، تامین قطعه، تعمیر و انتقال تانک، خودروی زرهی، تسلیحات با کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتی، موشک و سامانه‌های موشکی به ایران، نقش‌آفرین باشند.
اذعان مقامات غربی
به نقض صریح برجام
به گزارش فارس، با آنکه تهیه‌کنندگان طرح ادعا می‌کنند که لحن پیش‌نویس به نحوی است که در اجرای توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 خللی ایجاد نمی‌کند، اما کارشناسان مسائل تحریمی حتی در آمریکا درباره مغایر بودن آن با این توافق هشدار داده‌اند.
به عنوان مثال، «آدام زوبین» معاون وزیر خزانه‌داری سابق آمریکا چندی پیش در نامه‌ای خطاب به نمایندگان کنگره هشدار داد که این پیش‌نویس، توافق هسته‌ای با ایران(برجام) را تضعیف کرده و در روابط آمریکا با متحدانش اخلال ایجاد خواهد کرد.
زوبین تاکید کرد که این تحریم‌ها با توجه به اینکه دست‌کم مغایر با روح برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) است، موجب واکنش‌های وحشتناکی در داخل ایران و متحدان ما خواهد شد.
مقام پیشین دولت اوباما پیشنهاد کرده بررسی این طرح از دستور کار خارج شود و یا در آن دو تغییر زیر اعمال شود:
- حذف ماده‌ای که خواستار تحریم تمامی افرادی است که رئیس‌جمهور آمریکا آنها را از حیث کمک‌های مادی به برنامه موشک بالستیک ایران خطرناک تشخیص می‌دهد.
- حذف ماده‌ای که برای رفع تحریم‌های مربوط به برنامه موشکی ایران شرایط جدید قرار می‌دهد.
نکته قابل توجه اینجاست که مقامات امنیتی دولت سابق آمریکا نسبت به نقض برجام در صورت تصویب طرح جامع تحریم‌های غیرهسته‌ای ایران هشدار دادند.
طبق نص صریح برجام، ایالات متحده حق تصویب تحریم جدید علیه ایران را ندارد. چنان‌که مطابق با بند 26 برجام حتی وضع قانون تحریم جدید و نه حتی اجرای آن به معنی نقض برجام می‌باشد.
بررسی مجوزهای فروش بوئینگ و ایرباس
«استیون منوشین» وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت که مجوزهای فروش هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران تحت بررسی است.
منوشین تاکید کرد: واشنگتن از تمامی اختیاراتش برای وضع تحریم‌های بیشتر علیه ایران استفاده خواهد کرد.
وزیر خزانه‌داری آمریکا تحریم‌ها را ابزاری سودمند خواند و مدعی شد که تحریم‌ها ایران را پای میز مذاکره آورده است. وی گفت: «البته ما می‌توانستیم با آنها به توافق بهتری در میز مذاکره دست پیدا کنیم. ما از هر چیزی که در اختیار داریم برای وضع تحریم‌های بیشتر علیه ایران، سوریه و کره شمالی استفاده خواهیم کرد تا از زندگی مردم آمریکا محافظت کنیم».
واکنش آمریکا به وعده رفع تحریم‌های غیرهسته‌ای
گفتنی است که افزایش فشارها بر روی ایران پس از انتخاب مجدد روحانی در حالی است که در روزهای گذشته «جان کری» وزیر خارجه سابق آمریکا در صفحات اجتماعی اعلام کرده بود:«باید پیامدهای رویارویی بدون مذاکره را در نظر داشته باشیم». اما ظاهرا وعده‌های انتخاباتی روحانی مبنی بر رفع تمامی تحریم‌های غیرمرتبط با هسته‌ای، آمریکا را برای تحریم بیشتر، ترغیب نموده است.
کارشناسان مسائل بین‌الملل بر این باورند که برجام از نظر آمریکایی‌ها با اجرای تعهدات ایران تمام شده و تعهدات آمریکا روی کاغذ باقی خواهد ماند و نیازی به پاره شدن ندارد و اگر دولت ایران انتظار وعده نسیه جدیدی! از سوی آمریکا دارد باید امتیاز نقد جدیدی! بدهد.
سیاست انفعالی دولت یازدهم مبنی بر «حفظ برجام به هر قیمتی» در مقابل «نقض مکرر برجام» از سوی طرف مقابل موجب شده است تا فشار علیه ایران و افزایش تحریم‌ها و تهدید منافع ملی وارد فاز گسترده‌تری شود. هسته‌ای رفت و تحریم‌ها ماند. حال ادامه این روند خسارت‌بار می‌تواند دیگر مولفه‌های قدرت ایران را نیز تحت‌الشعاع قرار دهد.
لزوم واکنش متقابل فراتر از فشار ایمیلی و پیام توئیتری!
هفته گذشته «عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در اظهارنظری عجیب در حالی که بر پایبندی ترامپ به برجام تاکید کرد، از تمدید تحریم‌های ضد‌ایرانی در آینده نزدیک خبر داد!
آمریکا تاکنون به دفعات برجام را نقض کرده است اما دولت یازدهم به واکنش‌های منفعلانه از جمله فشار ایمیلی، پیام توئیتری و گلایه محترمانه و در نهایت توجیه عهدشکنی‌های طرف مقابل روی آورده است.
این واکنش‌های منفعلانه در حالی است که مطابق بند سوم مصوبه مجلس شورای اسلامی در رابطه با الزامات اجرای برجام آمده است:«دولت موظف است هرگونه عدم‌پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو مؤثر تحریم‌ها یا بازگرداندن تحریم‌های لغوشده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به‌دقت رصد کند و اقدامات متقابل را در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به‌طوری‌که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی‌سازی کشور به یکصد و نودهزار سو افزایش یابد. شورای ‌عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می‌باشد. دولت باید ظرف مدت 4 ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورا ارائه نماید».